02 Νοέ
Επιδόματα
Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Το 96% των κτηρίων στην Ελλάδα κρίνονται υποψήφια για ένταξη στο πρόγραμμα

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Το 96% των κτηρίων στην Ελλάδα κρίνονται υποψήφια για ένταξη στο πρόγραμμα

Το 96% των κτιρίων ανά την Ελλάδα κατατάσσονται στις χαμηλότερες, από την άποψη της ενεργειακής απόδοσης, κατηγορίες σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις που έγιναν κατά την 8ετία 2011 – 2019. Αυτό βέβαια, μπορεί να αλλάξει άμεσα, χάρη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, το οποίο θα ξεκινήσει να «τρέχει» από τις 30 Νοεμβρίου του 2020.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων χαρακτηρίζεται από χαμηλή ενεργειακή απόφαση, κάτι το οποίο καθιστά το σύνολο του κτιριακού αποθέματς της χώρας επιλέξιμο για ένταξη στο πρόγραμμα.

Από το 2011 έως το 2019, εκδόθηκαν 1.815.232 πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, εκ των οποίων το 62,02% κατατάσσεται στην κατηγορία Ε-Η, το 34,49% στν κατηγορία Γ-Δ και μόλις το 2,9% στην κατηγορία Α-Β.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αποκτά μεγάλη σημασία, με στόχο την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση όλων των κτιρίων της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πρόγραμμα, μπορούν να ενταχθού κατοικίες κατηγορίας χαμηλότερης ή ίσης της Γ αντί της Δ που ίσχυε στα προηγούμενα project του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Χατζηδάκη, οι διαφορές του νέου προγράμματος συνιψόζονται στα εξής:

  • Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ.
  • Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (σ.σ. 95% στις λιγνιτικές περιοχές – ρήτρα δίκαιης μετάβασης), και συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.
  • Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στα σπίτια (198.03 kWh/m2) καταναλώνεται κυρίως για την κάλυψη αναγκών σε θέρμανση. Προκύπτει επίσης ότι τα πιο ενεργοβόρα κτίρια κατοικιών είναι οι μονοκατοικίες (415.19 kWh/m2), ενώ τα κτίρια των πολυκατοικιών έχουν μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ίση με 264.63 kWh/m2.

Μια ακόμη αδυναμία του ελληνικού κτιριακού αποθέματος είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των κτιρίων θερμαίνεται με παραδοσιακά μέσα καθώς το πετρέλαιο συνεισφέρει κατά μέσο όρο 51,38% στο ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων κατοικίας, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια κατά 33,70%. Ακολουθεί με μικρότερα ποσοστά το φυσικό αέριο (για το οποίο ωστόσο είναι περιορισμένη γεωγραφικά και η πρόσβαση των καταναλωτών) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 9% της ενέργειας στις μονοκατοικίες προέρχεται από βιομάζα. Δηλαδή από τζάκια και σόμπες.

 

Στο Office4you έχοντας διαχειριστεί περισσότερες από 250 αιτήσεις του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον τα δύο προηγούμενα χρόνια και δεσμεύοντας πάνω από 4,5 εκ. ευρώ αναλαμβάνουμε την υποβολή της αιτήσής σας στο πρόγραμμα ενώ παράλληλα παρέχουμε αξιόπιστη ενημέρωση και υποστήριξη σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Βρείτε μας:

Ελ. Βενιζέλου 21 – Μυτιλήνη | T: +302251034460 | Email: info@office4you.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ