17 Οκτ
Επιδόματα
Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Ο οδηγός του προγράμματος και οι νέες προθεσμίες

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Ο οδηγός του προγράμματος και οι νέες προθεσμίες

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ανανεωμένο Εξοικονομώ – Αυτονομώ, εξέλιξη του Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, με νέες ευνοικές παρεμβάσεις και γενναιόδωρα ποσοστά επιδότησης που αγγίζουν το 95% για τους δικαιούχους, με ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων στις 30 Νοεμβρίου.

Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, υψηλότερη χρηματοδότηση και ποσοστά επιδότησης, smart home παρεμβάσεις και συστήματα ενεργειακής αυτονομίας πρωταγωνιστούν στον νέο κύκλο του προγράμματος δίνοντας δυνατότητα συμμετοχής στην πλειονότητα των ιδιόκτητων κατοικιών.

Υποβολή αίτησης

 

Εισοδηματικά κριτήρια και ποσοστά επιδότησης

Αναλυτικά τα ποσοστά επιχορήγησης, τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος:

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός φτάνει μέχρι τα:

    • 50.000 € ανά επιλέξιμη κατοικία
    • 100.000€ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου (δύναται η δυνατότητα για ένταξη περισσοτέρων από μία κατοικίες)
    • 80.000€ κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις στις οικίες που επιδοτούνται με απώτερο σκοπό την ενεργειακή εξοικονόμηση και αυτονομία είναι οι ακόλουθες:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση σκιάστρων
  • Τοποθέτηση ή αντικατάσταση θερμοκάλυψης / κελύφους
  • Αναβάθμιση υπάρχουσας θέρμανσης – ψύξης (καυστήρας, λέβητας, ενεργειακό τζάκι)
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ (ηλιακός θερμοσίφωνας)
  • Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής και αποθήκευσης ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά)
  • Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
  • Συστήματα Smart home και απομακρυσμένου ελέγχου (πρίζες, φωτισμός LED, θερμοστάτες, αισθητήρες)

Ταυτόχρονα για πολυκατοικίες επιδοτούνται και παρεμβάσεις:

  • Αναβάθμισης ανελκυστήρα
  • Αναβάθμιση φωτισμού (λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης LED, έξυπνο σύστημα διαχείρισης χρονικής στιγμής μέρας / νύχτας, φωτεινότητας, εισόδου καθώς και σύστημα με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης

Υποβολή αίτησης

Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα παράδειγμα για την ευκολότερη κατανόηση των παραπάνω κριτηρίων. Εξετάζονται οι προδιαγραφές ενός διώροφου σπιτιού 100τ.μ μιας οικογένειας που εντάσσεται στην δεύτερη κατηγορία με ετήσιο εισόδημα 35.000€ σε μη λιγνιτική περιοχή και επομένως λαμβάνει επιχορήγηση 75%. Η κατανάλωση του σπιτιού σε ρεύμα είναι 200kw/h το μήνα, διαθέτει πέντε ξύλινα παράθυρα, δύο μπαλκονόπορτες ξύλινες, καυστήρα πετρελαίου. Το συγκεκριμένο οίκημα επιθυμεί αλλαγές σε κουφώματα, θερμομόνωση οροφής, αλλαγή συστήματος λέβητα – καυστήρα σε pellet, εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα 140lt όπως φαίνονται στο παρακάτω πίνακα. Οι τιμές κόστους για τις παρεμβάσεις είναι ενδεικτικές και κοντά σε ρεαλιστικά δεδομένα.

Με μια πρώτη ματιά οι παρεμβάσεις αυτές ίσως να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερο όφελος για τον δικαιούχο, αρκεί όμως να σκεφτούμε πως θα βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό το βιοτικό επίπεδο ζωής (καλύτερα κουφώματα και θερμομόνωση = πιο ζεστό σπίτι, περισσότερη ησυχία). Ακόμη όμως όπως ορίζει και η ονομασία του εξοικονομώ – οικονομώ, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται και η οικιακή οικονομία και αυτονομία στο βέλτιστο βαθμό. 

Σχετικά με το κομμάτι της εξοικονόμησης αξίζει να τονιστεί πως η αλλαγή από πετρέλαιο (για 100τμ περίπου 1.200€/έτος), σε pellet ( για 100τμ περίπου 500-600€/ έτος)  εξοικονομεί χρήματα της τάξεως του 50-60%. Επομένως από αυτή την παρέμβαση θα μειωθεί το ετήσιο κόστος θέρμανσης δραστικά και θα υπάρξει πλήρης απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου σε μόλις 8 χρόνια. Αν λάβουμε υπόψιν μας και τις άλλες παρεμβάσεις τότε αυτό το διάστημα μειώνεται σημαντικά.

 

Χρονοδιάγραμμα αιτήσεων

Πρεμιέρα στην υποβολή των αιτήσεων θα κάνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ημερομηνία έναρξης τις 30 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα το χρονοδιάγραμμα ανά περιφέρεια:

Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 30.11.2020

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 02.12.2020

Δυτικής Μακεδονίας: 04.12.2020

Κεντρικής Μακεδονίας: 07.12.2020

Θεσσαλίας: 09.12.2020

Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 11.12.2020

Αττικής: 14.12.2020

Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 16.12.2020

Δυτικής Ελλάδας: 18.12.2020

Πολυκατοικίες: 11.01.2021

 

Προϋποθέσεις

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1.Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1)του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.

2. Υφίσταται νόμιμα.

3. Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (αντί για Δ στο προηγούμενο πρόγραμμα).

4. Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Επιπλέον προϋποθέσεις για την αίτηση:

  1. Να υπάρχουν κωδικοί TAXISnet
  2. Να έχει ρυθμιστεί/ή να έχει υποβληθεί η αίτηση για τακτοποίηση αυθαιρέτου προ της υποβολής αίτησης στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (Μοναδική εξαίρεση η αδήλωτες επιφάνειες εμβαδού μικρότερου των 7 τ.μ.) 
  3. Να έχει υποβληθεί και να έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση για το έτος 2019. 
  4. Αν υπάρχουν και άλλοι δικαιούχοι δικαιωμάτων στο ακίνητο πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους και να αναγράφεται ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη δήλωση Ε9. 
  5. Για νέο ακίνητο (που αποκτήθηκε μετά τις 31/12/2019) πρέπει να έχει καταχωρηθεί στο Ε9. 
  6. Με την αίτηση επισυνάπτεται ο τίτλος ιδιοκτησίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή πιστοποιητικό καταχώρησης τους στα κτηματολογικά φύλλα του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου.

Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί για την πολυκατοικία θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνέλευση των ενοίκων όπου θα έχει αποφασιστεί ποιες αλλαγές θα γίνουν, καθώς και να οριστεί εκπρόσωπος ο οποίος θα αναλάβει τις υποβολές αιτήσεων. 

 

Η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων θα παρέχεται μέχρι την κάλυψη του μέγιστου προϋπολογισμού του προγράμματος, ποσού 850 εκατ. (12 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), συνεπώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Υποβολή αίτησης

Στο Office4you έχοντας διαχειριστεί περισσότερες από 300 αιτήσεις του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον τα δύο προηγούμενα χρόνια και δεσμεύοντας πάνω από 4,5 εκ. ευρώ αναλαμβάνουμε την υποβολή της αιτήσής σας στο πρόγραμμα ενώ παράλληλα παρέχουμε αξιόπιστη ενημέρωση και υποστήριξη σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Βρείτε μας:

Ελ. Βενιζέλου 21 – Μυτιλήνη | T: +302251034460 | Email: info@office4you.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ