21 Απρ
Μη κατηγοριοποιημένο
Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Παράταση έως 6/5/2021

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Παράταση έως 6/5/2021

Μέχρι αρχές Μαΐου θα έχουν διορία οι έγγαμοι που το επιθυμούν να δηλώσουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος που μας πέρασε.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή εκ μέρους των συζύγων διότι με την υποβολή χωριστών δηλώσεων χάνεται το δικαίωμά τους να “μεταφέρουν” εισόδημα για την κάλυψη των τεκμηρίων ή αποδείξεις για την κάλυψη του ορίου του 30% (εφόσον ισχύσει αυτό το όριο ή μικρότερο).

Εφόσον υποβληθούν χωριστές δηλώσεις, δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων. Ωστόσο, επηρεάζονται δύο σημαντικά δικαιώματα των φορολογουμένων. Η κάλυψη των τεκμηρίων και η συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων. Δηλαδή, στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, η εκκαθάριση γίνεται ξεχωριστά και δεν συμψηφίζονται τα τυχόν πιστωτικά ή χρεωστικά εκκαθαριστικά.

Επιπρόσθετα, στις χωριστές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο, προκειμένου να καλυφθεί το όριο τού 30% επί τού εισοδήματος, ή μικρότερου ποσοστού για τα περσινά εισοδήματα.

Συνεπώς, αν οι περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές έχουν γίνει από τον/την σύζυγο, θα προκύψει έλλειψη αποδείξεων για τον/την άλλο/άλλη σύζυγο και θα επιβληθεί η προβλεπόμενη ποινή 22% επί της διαφοράς.

Σε περίπτωση κύριας κατοικίας, αυτή δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 με τον κάθε σύζυγο να συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του ή το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Το εισόδημα του ανήλικου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Αναμφισβήτητα υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για όσους επιλέξουν αυτή τη διαδικασία όμως καλό θα ήταν να υπάρξει η αντίστοιχη επικοινωνία με το λογιστή προκειμένου να ήμαστε σίγουροι πως μας συμφέρει μια τέτοια αλλαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω μέτρο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ 2251034460 ή στο info@office4you.gr.

 

Πηγή: taxheaven.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ