31 Αυγ
Ανάπτυξη
Προγραμματισμός για παιδιά

Προγραμματισμός για παιδιά

Είναι το coding μια τόσο απαραίτητη δεξιότητα για τους μαθητές που να χαρακτηρίζεται ως «οι ξένες γλώσσες του μέλλοντος»;

Σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς και εξελίσσεται προς μια πιο ψηφιοποιημένη κατεύθυνση, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι γνώσεις προγραμματισμού είναι μία από τις βασικότερες δεξιότητες για τους εργαζόμενους. Ήδη, σε αναρίθμητους επαγγελματικούς κλάδους η στοιχειώδης έστω γνώση προγραμματισμού, θεωρείται απαραίτητο προσόν. Εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2020 θα δημιουργηθούν περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας που θα σχετίζονται με τον προγραμματισμό.

Δεν είναι άλλωστε διόλου τυχαίο ότι σε πολυάριθμες χώρες ο προγραμματισμός έχει ενταχθεί στο επίσημο διδακτικό πρόγραμμα. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, τα παιδιά του δημοτικού παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα coding από το 2014, στην Ιταλία και στη Γερμανία αρκετά σχολεία εντάσσουν αντίστοιχα σεμινάρια, ενώ και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρωτοπόρος, βέβαια, είναι η Εσθονία όπου τα παιδιά του δημοτικού μαθαίνουν να γράφουν κώδικα ήδη από το 2012. Αντίστοιχα προγράμματα «τρέχουν» στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και πολλές ακόμη χώρες σε όλο τον πλανήτη.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ CODING;

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι ο προγραμματισμός δεν είναι οι «ξένες γλώσσες του μέλλοντος». Ένα παιδί επτά ή οκτώ ετών δεν έχει ανάγκη, όπως λένε, να γράφει κώδικα, αλλά να μάθει να επικοινωνεί δομημένα, να κατανοεί σωστά τις έννοιες και να αναπτύσσει αναλυτική σκέψη.

Κι όμως, οι υποστηρικτές της αναγκαιότητας διδασκαλίας προγραμματισμού στους μαθητές θεωρούν ότι τα παιδιά έχουν πολλά να κερδίσουν από την επαφή τους με τις βασικές έννοιες coding. Το βασικότερο είναι ότι τους βοηθά να αντιμετωπίζουν τον υπολογιστή ως ένα πολύ-εργαλείο δημιουργίας και απελευθέρωσης της φαντασίας, και όχι ως μια απλή παιχνιδομηχανή.

Πολλοί επίσης θεωρούν ότι οι γλώσσες προγραμματισμού που θα διδαχθούν σήμερα τα παιδιά θα είναι παρωχημένες μετά από 15-20 χρόνια όταν βγουν στην αγορά εργασίας. Το αντεπιχείρημα είναι ότι η εξοικείωση με τη βασική λογική του προγραμματισμού είναι η βάση της μετέπειτα εξέλιξης και της προσαρμογής στα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

Code.org: Μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που έχει στόχο να επιτρέψει σε κάθε μαθητή σε κάθε σχολείο να έχει την ευκαιρία να μάθει την επιστήμη των υπολογιστών.

 

Scratch:Ένα σετ διασκεδαστικών δραστηριοτήτων (σχεδιασμένο από το ΜΙΤ) που επιτρέπει σε παιδιά 8-16 ετών να προγραμματίσουν διαδραστικές ιστορίες, παιχνίδια και κινούμενα σχέδια και να τα μοιραστούν με την υπερδραστήρια κοινότητα.

 

GetCoding:Ένα σετ εκπαιδευτικών εργαλείων και δραστηριοτήτων (στα ελληνικά) που φέρνει ακόμη και μικρά παιδιά σε επαφή με τον προγραμματισμό.

 

Swift Playgrounds:Ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά προγραμματισμό εφαρμογών για iOS, μέσω ενός παιχνιδιού για iPad.

 

Code Academy: Για όσους αναζητούν βασική γνώση, αλλά και όσους έχουν αποκτήσει πιο προχωρημένες δεξιότητες και θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στην επιστήμη των υπολογιστών.

 

 

πηγή:pencilonthemoon.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ