05 Ιούλ
Ανάπτυξη
Πρόγραμμα προώθησης για δημιουργία επιχείρησης μέσω της οικονομικής ενίσχυσης 10.000 ανέργων

Πρόγραμμα προώθησης για δημιουργία επιχείρησης μέσω της οικονομικής ενίσχυσης 10.000 ανέργων

Όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα µόνοι ή μαζί µε άλλους θα πρέπει  από την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 και ώρα 11η πρωινή, να υποβάλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή στο «Πρόγραμμα προώθησης στην αυτoαπασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών». Ο ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο των δράσεών του για την καταπολέμηση της ανεργίας, σχεδίασε το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να διευκολύνει τους ανέργους στην ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κατά την πρώτη φάση λειτουργίας τους.

 

Κριτήρια και προϋποθέσεις

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει να είναι άνεργοι, ηλικίας 18-66 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού μέχρι την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (∆ΟΥ) και σε περίπτωση προηγούμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας, να την έχουν διακόψει έως την 31/12/2011. Οι ενδιαφερόμενοι για να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

  • είτε υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής μαζί με επιχειρηματικό σχέδιο μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ και το αργότερο εντός δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη της δραστηριότητας αυτής
  • είτε υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής μαζί με επιχειρηματικό σχέδιο πριν από την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ, με την προϋπόθεση ότι θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας, το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από τη γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) της αίτησης – επιχειρηματικού τους σχεδίου από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Οι δυνητικά δικαιούχοι που έχουν διακόψει την προηγούμενη δραστηριότητα έως 31/12/2011, πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις τυχόν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και να είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης. Όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν σε προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 40 του ν. 4578/2018, την οποία προσκομίζουν μετά την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος, εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Ο συνολικός αριθμός των 10.000 δυνητικά ωφελούμενων ανέργων του προγράμματος κατανέμεται ηλικιακά ως εξής:

  • 18-29 ετών: 2.000 άτομα
  • 30-66 ετών: 8.000 άτομα

Διάρκεια/ ποσό επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες και οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρήσουν την επιχείρησή τους  για 3 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το ποσό επιχορήγησης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ως 12.000 ευρώ σε ατομικούς επιχειρηματίες ή μέλη εταιρειών με ποσοστό στο εταιρικό κεφάλαιο πάνω από 51%
  • Ως 9.000 ευρώ σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το ½ του εταιρικού κεφαλαίου
  • Ως 8.000 ευρώ σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το 1/3  του εταιρικού κεφαλαίου

Το ποσό θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις

∆ιαδικασία υποβολής αίτησης

Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση – επιχειρηµατικό σχέδιο για υπαγωγή στο πρόγραµµα υποβάλλεται αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕ∆ (www.oaed.gr).

Χειρόγραφες αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των ενδιαφεροµένων δεν υποβάλλονται µέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του Οργανισµού.

Μετά την καταχώριση της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραµµα, εµφανίζεται ο αριθµός πρωτοκόλλου και η ηµεροµηνία υποβολής της.

Οι δικαιούχοι [επιχειρηµατίες/επιτηδευµατίες (ατοµικές επιχειρήσεις) και µέλη νοµικών οντοτήτων οι οποίοι θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας µετά την προ έγκρισή τους από την Επιτροπή Αξιολόγησης (σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην παρούσα πρόσκληση), υποχρεωτικά υποβάλλουν συµπληρωµατική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραµµα το αργότερο εντός δύο µηνών από την προέγκριση, στο αρµόδιο ΚΠΑ2 όπου ανήκουν.

Σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσµίας των δύο (2) µηνών από τη γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκρισης) του επιχειρηµατικού σχεδίου από την Επιτροπή χωρίς οι ενδιαφερόµενοι να προβούν σε έναρξη δραστηριότητας στη ∆ΟΥ, ανακαλείται αυτοδικαίως η προέγκριση.

∆ιαδικασία υπαγωγής στο πρόγραµµα

Η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραµµα περιλαµβάνει τα ακόλουθα τρία στάδια:

Α)1ο στάδιο: Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης υπαγωγής – επιχειρηµατικού σχεδίου στη σχετική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕ∆.

Πριν την υποβολή της αίτησης, πρέπει να έχουν προηγηθεί η έναρξη νέας επιχειρηµατικής δραστηριότητας στην αρµόδια ∆ΟΥ, (η οποία θα πρέπει να έχει πραγµατοποιηθεί µετά από την ηµεροµηνία δηµοσίευσης της ΚΥΑ στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης ήτοι από τις 7/2/2019 και µετά).

Στην περίπτωση των ανέργων που δεν έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας στην αρµόδια ∆ΟΥ, οι ενδιαφερόµενοι προβαίνουν σε έναρξη το αργότερο εντός δύο (2) µηνών από την γνωστοποίηση της θετικής αξιολόγησης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου (προέγκριση) από την Επιτροπή Αξιολόγησης και υποβάλλουν στο ΚΠΑ2 όπου ανήκουν, συµπληρωµατική αίτηση ένταξης στο πρόγραµµα εντός της ανωτέρω προθεσµίας.

Β) 2ο στάδιο: Αξιολόγηση σε επίπεδο κατηγορίας κριτηρίων

Τα προς χρηµατοδότηση επιχειρηµατικά σχέδια αξιολογούνται κατά τακτά χρονικά διαστήµατα από Τριµελή Επιτροπή Αξιολόγησης, οι οποία θα συσταθεί µε απόφαση της ∆ιοικήτριας του ΟΑΕ∆, και η αξιολόγηση τους είναι συγκριτική.

Τα προς χρηµατοδότηση επιχειρηµατικά σχέδια αξιολογούνται, µε βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Πληρότητα Υποβαλλόμενης Αίτησης

Έλεγχος πλήρωσης των τυπικών προϋποθέσεων συµµετοχής, ως προς:

• Την χρήση της τυποποιηµένης αίτησης, µε συµπληρωµένα όλα τα υποχρεωτικά πεδία.

• Το ότι ο ενδιαφερόµενος έχει την ιδιότητα του ανέργου κατά την ηµεροµηνία έναρξης δραστηριότητας στη ∆ΟΥ

• Το ότι ο ενδιαφερόµενος έχει την ιδιότητα του ανέργου κατά την υποβολή του επιχειρηµατικού σχεδίου στην περίπτωση που δεν έχει προβεί σε έναρξη δραστηριότητας στη ∆ΟΥ, την οποία πρέπει να διατηρεί και κατά την έναρξη δραστηριότητας µετά την προέγκριση.

Ποιότικά Χαρακτηριστικά Επιχειρηματικού Σχεδίου – (βαθµολογούµενα κριτήρια)

Εξετάζεται η ποιότητα, πληρότητα και ωριµότητα του Επιχειρηµατικού Σχεδίου σύµφωνα µε τα παρακάτω κριτήρια:

1. Σαφής περιγραφή του φυσικού αντικειµένου της πράξης ως προς τα βασικά, τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της πρόσκλησης. Μια απόλυτα σαφής, πλήρης και ολοκληρωµένη περιγραφή της επιχειρηµατικής ιδέας βαθµολογείται µε 5 ή 4. Αντίστοιχα
µια µέτρια περιγραφή βαθµολογείται µε 3 ή 2, ενώ µια ελλιπής βαθµολογείται µε 1 ή 0.

2. Συνάφεια και επάρκεια του ενδιαφεροµένου µε το αντικείµενο της επιχειρηµατικής δραστηριότητας και επαρκής τεκµηρίωση µε ύπαρξη τυπικών προσόντων ή/ και επαγγελµατικής εµπειρίας. Εξετάζεται η συνάφεια του αντικειµένου δραστηριότητας της επιχείρησης µε το περιεχόµενο σπουδών ή /και κατάρτισης ή /και επιµόρφωσης, καθώς και µε τη σχετική επαγγελµατική εµπειρία του δυνητικά δικαιούχου. Η ύπαρξη βεβαιωµένων σχετικών σπουδών σε συνδυασµό µε τουλάχιστον διετή επαγγελµατική
εµπειρία βαθµολογείται µε υψηλή βαθµολογία (5,4). Κατ’ αναλογία βαθµολογούνται σε χαµηλότερη κλίµακα (3,2) η ύπαρξη λιγότερων προσόντων και εµπειρίας και η έλλειψη
αυτών (1, 0), αντίστοιχα.

3. Οικονοµοτεχνική επάρκεια του επιχειρηµατικού σχεδίου (εξέταση πιθανής ύπαρξης επιπλέον χρηµατοδοτικών πόρων, π.χ. µέσω τραπεζικού δανεισµού). Εξετάζεται και βαθµολογείται η πιο ρεαλιστική προσέγγιση της πρότασης από πλευράς: α) κόστους
αρχικής επένδυσης, β) δυνατότητας χρηµατοδότησης και γ) περιγραφής τυχόν απαιτούµενου τεχνικού εξοπλισµού. Μια προτεινόµενη επένδυση που έχει ρεαλιστικό κόστος και επαρκή τεκµηρίωση χρηµατοδότησης, ανεξαρτήτως προέλευσης,
βαθµολογείται µε υψηλό βαθµό (5, 4). Κατ’ αναλογία βαθµολογείται σε χαµηλότερη κλίµακα (3, 2) η λιγότερο επαρκής τεκµηρίωση χρηµατοδότησης και αντίστοιχα η έλλειψη αυτής βαθµολογείται µε χαµηλότερο βαθµό (1, 0).

4. Ύπαρξη στοιχείων δικτύωσης, δηλαδή παραγωγικές και άλλες διασυνδέσεις µε υφιστάµενες επιχειρήσεις και/ή συµπράξεις µεταξύ δύο ή περισσότερων ανέργων για τη δηµιουργία κοινής επιχείρησης. Εξετάζεται και βαθµολογείται η ύπαρξη δικτύων (οριζόντιες επιχειρηµατικές συνέργειες ή κάθετες παραγωγικές συνέργειες), καθώς και η ύπαρξη εταιρικών, συνεταιριστικών ή κοινοπρακτικών σχηµάτων. Με υψηλό βαθµό (5, 4) βαθµολογούνται οι συµπράξεις δύο ή και περισσότερων ανέργων για τη δηµιουργία επιχείρησης, καθώς και η οριζόντια ή κάθετη δικτύωση µε άλλες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα η απλή ύπαρξη επιχειρηµατικών σχέσεων βαθµολογείται µε µέτριο βαθµό (3, 2). Η απουσία των παραπάνω συνεπάγεται χαµηλή βαθµολόγηση (1, 0).

5. Συνάφεια της επιχειρηµατικής δραστηριότητας µε τοµείς οι οποίοι προσδιορίζονται απόστρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης (RIS) του ΕΣΠΑ 2014-2020 (ενδεικτικά: αγροδιατροφή, βιοµηχανία τροφίµων, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτιστικές και δηµιουργικές βιοµηχανίες, περιβάλλον, τουρισµός, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υλικά – κατασκευές, υγεία-φάρµακα). Οι επιχειρηµατικές ιδέες που σχετίζονται µε δηµιουργία επιχειρήσεων στους επιµέρους τοµείς των ανωτέρω κλάδων βαθµολογούνται µε υψηλό βαθµό (5). Αντίθετα η απουσία συσχέτισης συνεπάγεται χαµηλή βαθµολόγηση (1,0).

 

Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος πραγµατοποιείται:

• εντός ενός (1) µήνα από την ηµεροµηνία της γνωστοποίησης της θετικής αξιολόγησης (προέγκρισης) της αίτησης-επιχειρηµατικού σχεδίου από την Επιτροπή όταν η έναρξη δραστηριότητας προηγείται της ηµεροµηνίας
αξιολόγησης και

• εντός ενός (1) µήνα από την υποβολή της συµπληρωµατικής αίτησης ένταξης όταν η έναρξη δραστηριότητας πραγµατοποιήθηκε µετά την ηµεροµηνία της
θετικής αξιολόγησης.

Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος ορίζεται κατόπιν συνεννόησης των υπαλλήλων-ελεγκτών µε τον δικαιούχο/ους. Οι υπάλληλοι-ελεγκτές ενηµερώσουν τον/τους δικαιούχο/ους για το σύνολο των απαιτούµενων δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στον χώρο της επιχείρησης.

 

Πηγή: oaed.gr

 

Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να ορίσουμε μια τηλεφωνική συνάντηση, skype meeting ή συνάντηση στην Εταιρεία μας για έναν έλεγχο επιλεξιμότητας  σας και αξιολόγησης της πρότασης σας χωρίς καμία χρέωση ή δέσμευση προς την εταιρεία μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Τηλ: 2251034460

Mail: info@office4you.gr

 

Χρήσιμα Αρχεία : 

05-07-2019  Δημόσια Πρόσκληση

05-07-2019  ΦΕΚ 314/Β/7-2-2019

 

 

 

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ