24 Μαΐ
Επιχειρήσεις
Όλα τα «ανοικτά» και αναμενόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις

Όλα τα «ανοικτά» και αναμενόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις

 24_05_2021 | 18:03

​Η ομάδα του office4you  παρουσιάζει όλα τα ανοικτά προγράμματα ΕΣΠΑ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – Επανεκκίνηση Εστίασης

Το πρόγραμμα στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19, με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται Επιχειρήσεις Εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

  • 56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
  • 56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,
  • 56.29.20: Άλλες υπηρεσίες εστίασης,
  • 56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών.

Εξοικονομώ Αυτονομώ 2021: Οδηγός προγράμματος για το Νέο εξοικονομώ.

Σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης (έως του ποσού των 100.000,00 €), η οποία δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019.

 

Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλικίας 18 έως 29 ετών με Έμφαση στις Γυναίκες

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την επιχορήγηση νέων επιχειρηματιών ηλικίας από 18 έως 29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες, ώστε να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους λαμβάνοντας χρηματοδότηση για τους πρώτους 12 μήνες της λειτουργίας τους. Στόχος είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 2.900 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες, καθώς 60% των δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες. Το χρονικό διάστημα των 12 μηνών ισχύει από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης στη ΔΟΥ.

Το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 14.800 €.

Οι δυνητικά δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συνδυαστικά όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 29 ετών.
  • Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου, να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης και να πληρούν το ηλικιακό κριτήριο κατά την αίτηση χρηματοδότησης και κατά την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ.
  • Να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
  • Να είναι ‘Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.
  • Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

 

 

Πράσινη αναβάθμιση επιχειρήσεων Ιστορικού Κέντρου Αθήνας

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους βάσει των αρχών ενεργειακής απόδοσης και βιοκλιματικού σχεδιασμού (Athens Business Green Toolkit), προκειμένου να προκύψουν εγκαταστάσεις/υποδομές των επιχειρήσεων που θα καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον, θα προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια και άνεση στους χρήστες, θα ενσωματώνουν σύγχρονα στοιχεία λειτουργίας με αξιοποίηση της καινοτομίας, θα εξασφαλίζουν βελτιωμένες εσωτερικές συνθήκες λειτουργίας, και συγχρόνως θα προάγουν την περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος συνολικά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται Υφιστάμενες Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις, οι οποίες πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης θα πρέπει:

  • να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας,
  • να διαθέτουν τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑ∆ επένδυσης, ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων,
  • να κατατάσσονται με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μικρότερης ή ίσης της Δ βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 (27.11.2017 η ημερομηνία ενεργοποίησης του πληροφοριακού συστήματος έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης βάσει του ΚΕΝΑΚ που έχει εγκριθεί με την απόφαση ΔΕΠΕΑ/οικ. 178581/30.06.2017, ΦΕΚ Β’ 2367/12.07.2017).

Εξοικονομώ Αυτονομώ 2021: Οδηγός προγράμματος για το Νέο εξοικονομώ.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 5.000€ έως 30.000€. Η Δημόσια Επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 80%. Οι δικαιούχοι επιδοτούνται για τις ακόλουθες δαπάνες:

  • Παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση, κουφώματα / υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.ά.).
  • Αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Αναβάθμιση συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας για χρήση ψύξης /θέρμανσης χώρων, αλλά και την παραγωγική διαδικασία (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού / ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.).
  • Αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας.
  • Αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού.
  • Εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.
  • Ενεργειακές επιθεωρήσεις ή και ενεργειακούς ελέγχους πριν και μετά για την εκτίμηση του ενεργειακού αποτελέσματος.
  • Πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (πρότυπο ISO 50001).
  • Σύμβουλο έργου

Επιδοτήσεις Μέσω ΕΣΠΑ σε γυμναστήρια και παιδότοπους (αναμένεται)

Στόχος του προγράμματος θα είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που αφορούν υπηρεσίες γυμναστηρίων και παιδότοπων και οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, έχοντας παραμείνει το μεγαλύτερο διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας σε υποχρεωτική αναστολή φυσικής λειτουργίας.

Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει με τη μορφή ενίσχυσης λειτουργικών δαπανών (στις οποίες περιλαμβάνεται και το κόστος απασχόλησης), μέρος του απολεσθέντος κύκλου εργασιών καθώς και να δώσει ένα κίνητρο για τη διατήρηση της απασχόλησης, μόλις οι δραστηριότητες αυτές θα εκκινήσουν εκ νέου. Με τον τρόπο αυτό η δράση συνιστά ένα μέτρο παροχής κινήτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την αποφυγή απώλειας θέσεων εργασίας.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης. Αναλυτικά το ποσό της επιδότησης θα ανακοινωθεί με την προκήρυξη του προγράμματος.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το χαμηλότερο κατώφλι της «δικαιούμενης» δημόσιας χρηματοδότησης.

Επιδοτήσεις Μέσω ΕΣΠΑ στο κλάδο του τουρισμού (αναμένεται)

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι Τουριστικές Επιχειρήσεις φιλοξενίας (τουριστικά καταλύματα – ξενοδοχεία, κλπ -, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων), τουριστικά γραφεία, εταιρείες τουριστικών λεωφορείων ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 350.000.000 ευρώ, τα οποία κατανέμονται σε 300.000.000 ευρώ για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγχρηματοδότηση του ΕΠΑΝΕΚ και 50.000.000 ευρώ για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, με εθνικούς πόρους.

Για κάθε επιχείρηση, η συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που θα της χορηγηθεί, θα ανέρχεται σε συγκεκριμένο ποσοστό του ετησίου Κύκλου Εργασιών της, και θα προσδιορισθεί στην πρόσκληση η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης αναμένεται να διαμορφωθεί σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Προϋπόθεση για την χορήγηση της ενίσχυσης αποτελεί οι επιχειρήσεις να έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών τους (έτη 2020-2019) τουλάχιστον κατά 30% καθώς και να έχουν πραγματοποιήσει 1 τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το έτος 2019. Θα πρέπει επίσης να αποδεικνύουν την λειτουργία τους εντός του έτους 2021 καθώς και την απασχόληση προσωπικού κατά αυτό το χρονικό διάστημα.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για δικηγόρους (αναμένεται)

Στόχος του προγράμματος θα είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, παραμένοντας επί μακρόν λόγω της μη φυσικής λειτουργίας των δικαστηρίων. Το πρόγραμμα θα αφορά σε αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου να ανταποκρίνονται σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας.

Σε κάθε αυτοαπασχολούμενο (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης για την ψηφιακή αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους, αντιστρόφως κλιμακούμενο των εσόδων παροχής υπηρεσιών βάσει του Ε3 του επιτηδευματία κατά το έτος 2019.

 

Επιδότηση ΕΣΠΑ “e-λιανικό” – έως 5.000 ευρώ για κατασκευή e-shop σε επιχειρήσεις λιανικής πώλησης (αναμένεται).

Το πρόγραμμα επιδότησης ΕΣΠΑ “e-λιανικό” καλύπτει δαπάνες έως 5.000 ευρώ για την κατασκευή ή αναβάθμιση e-shop για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν κατάστημα λιανικής πώλησης.

Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ e-λιανικό καλύπτει το 100% της δαπάνης για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος και αναμένεται να αφορά αποκλειστικά τον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίουοι οποίες διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν το ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ (ΚΑΔ 47) είτε ως ΚΥΡΙΑ Δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα.

Επιδοτούμενες δαπάνες προγράμματος ΕΣΠΑ e-λιανικό για την κατασκευή e-shop λιανικής πώλησης

Η χρηματοδότηση για κάθε επιχείρηση θα καλύπτει το 100% της δαπάνης για την κατασκευή ενός νέου e-shop.

Με το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το μέγιστο ποσό επιδότησης για μια επιχείρηση λιανικού εμπορίου είναι έως 5.000 ευρώ και περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή του e-shop, δηλαδή υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης/αναβάθμισης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop συμπεριλαμβανομένων των λογισμικών παραγγελιοληψίας, αποθήκης και ηλεκτρονικών πληρωμών,  Φιλοξενία (hosting, collocation).
  • Eξυπηρετητές/διακομιστές (server) για τη φιλοξενία εφαρμογών – λογισμικού απαιτούμενου για την δημιουργία/αναβάθμιση και λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, με τα συνοδευτικά στοιχεία του (πληκτρολόγια, οθόνη, κλπ.) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα. Επιτρέπεται και η απόκτηση με τη μορφή του Infrastructure as a Service (IAAS).
  • Δαπάνες πρόμήθειας για ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (Desktop/Laptop)
  • Άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός σχετικός με την δημιουργία/αναβάθμιση και την λειτουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (π.χ. εξοπλισμός δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ.)
  • Ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.

Εξοικονομώ Αυτονομώ 2021: Οδηγός προγράμματος για το Νέο εξοικονομώ.


Για περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω προγράμματα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τo Office4you στα τηλέφωνα 2251034460 και 2251055625.

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ