27 Αυγ
Ανάπτυξη
Πόσο σημαντική είναι η κυβερνοασφάλεια;

Πόσο σημαντική είναι η κυβερνοασφάλεια;

Πόσο σημαντική είναι η κυβερνοασφάλεια;

Με προϊστορία στην πληροφορική και έχοντας εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα για μερικά χρόνια, αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και να αφιερωθεί στο δίκαιο, όταν και ξεκίνησε να εργάζεται σε Ολλανδική εταιρία για την καταπολέμηση ηλεκτρονικού εγκλήματος το 2007. Με την εταιρία αυτήν κατάφεραν να δώσουν το παράδειγμα στο ρόλο που έχει η κυβερνοασφάλεια πως μπορεί να καταπολεμηθεί το κυβερνοέγκλημα. Το 2016 ίδρυσε την Cyber Agents, με σκοπό να κάνει τον κόσμο λίγο ασφαλέστερο από το κυβερνοέγκλημα. Ο λόγος γίνεται για τον Peter Zinn, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο epixeiro.gr στα πλαίσια του 16ου CFO forum της KPMG.

Τι είναι ο κυβερνοχώρος και γιατί είναι τόσο αναγκαία η προστασία του;

Ο κυβερνοχώρος είναι ο κόσμος ανάμεσα στα δίκτυα μεταξύ υπολογιστών. Θα μπορούσατε να πείτε πως υπάρχει μέσα στο ίντερνετ. Είναι το ίδιος αληθινός με τον αληθινό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ρίσκων και της εγκληματικότητας. Όσο περισσότερο βασιζόμαστε στον κόσμο αυτό – τα πάντα πλέον βρίσκονται στο ίντερνετ – τόσο περισσότερο η ασφάλειά του μετατρέπεται σε καίριο ζήτημα.

Οι νόμοι, η ασφάλεια, η αστυνόμευση, είναι όλες έννοιες που έχουμε εξευγενίσει στο πέρασμα των αιώνων στον αληθινό κόσμο. Στον κόσμο του κυβερνοχώρου αυτές οι έννοιες δεν έχουν οριστεί ακόμα ακριβώς.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό οι οργανισμοί να επενδύσουν στην Προστασία της  ITεπιυποδομής και των επικοινωνιών τους;

Είναι 3 οι γνωστοί λόγοι:

Εμπιστευτικότητα: Κάθε εταιρία έχει μεγάλο όγκο πληροφοριών που δεν θα έπρεπε να βρεθεί σε λάθος χέρια. Πληροφορίες πελατών, προσφορών, στοιχεία ερευνών, όλα βρίσκονται στο δίκτυο της εκάστοτε εταιρίας. Με ένα χακάρισμα όμως, είναι πιθανό να χαθούν τα πάντα.

Ακεραιότητα: Αν κάποιος εισέλθει στα συστήματά σας, μπορεί να παραβιάσει τα δεδομένα σας. Αν οι πληροφορίες που βρίσκονται στο δίκτυό σας δεν είναι έγκαιρα, η εταιρία σας θα υποστεί συνέπειες και θα υποφέρει.

Διαθεσιμότητα: Τα δεδομένα της εταιρίας σας οφείλουν να είναι διαθέσιμα 24/7. Κυβερνοεπιθέσεις όπως τα DDoS & ransomware μπορούν να κοστίσουν πολλά χρήματα για την εταιρία σας.

«Μην ξεχνάτε το βασικό: Οι περισσότερες εισβολές οφείλονται σε ξεπερασμένα λογισμικά!

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτήν την εποχή για τον κυβερνοχώρο;

Την παρούσα στιγμή ο αναμφισβήτητος νικητής είναι το ransomware. Έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημά σου, ο παραβάτης κρυπτογραφεί τα αρχεία σας και ζητάει λίτρα. Αφού πρώτα πληρώσετε ένα ποσό αποκτάτε το κλειδί να ανοίξετε τα αρχεία σας και να αποκτήσετε εκ νέου πρόσβαση σε αυτά. Σε μερικές περιπτώσεις δεν θα είναι αρκετό το να πληρώσετε τα λίτρα.

Ποιο είναι το μέλλον της κυβερνοασφάλειας;

Έχουμε έναν πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Τα τρέχοντα επιχειρηματικά μοντέλα παραμένουν προσοδοφόρα για τους εγκληματίες, και νέες παραλαγές εμφανίζονται συνέχεια.

Με το πολιτικό κλίμα να κατευθύνεται προς μια λιγότερο διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος, το έργο μας γίνεται δύσκολο. Την ίδια στιγμή βρισκόμαστε στην άνοδο του Internet of Things. Με περίπου 10 δισεκατομμύρια »πράγματα» (χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τηλέφωνα, tablets και υπολογιστές) στο ίντερνετ, και ο αριθμός να αυξάνεται, θα παίξουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στον κυβερνοχώρο. Δυστυχώς, η ασφάλεια του κυβερνοχώρου είναι εντελώς αβυσσαλέα.

Τι συμβουλές θα δίνατε για την κυβερνοασφάλεια;

Να έχετε μια στρατηγική. Αποφασίστε ποια εταιρικά δεδομένα χρειάζονται περισσότερη ασφάλεια και ποια όχι. Ορίστε τις διαδικασίες, ειδικά όταν τα πράγματα στραβώνουν. Να υποθέτετε πως το σύστημά σας ήδη έχει χακαριστεί και να σκανάρετε το δίκτυό σας για τυχόν ανωμαλίες και να δράσετε αναλόγως. Και τέλος, μην ξεχνάτε το βασικό: Οι περισσότερες εισβολές οφείλονται σε ξεπερασμένα λογισμικά.

Επρόκειτο να παραχωρήσετε μια ομιλία ζωντανά στο 16ο CFO forum που διοργανώνει η KPMG την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο Divani Apollo Palace. Μιλήστε μας για αυτό.

Στο 16ο CFO Forum της KPMG θα συζητήσω για τις τωρινές απειλές του κυβερνοχώρου και εν συνεχεία θα προεκτείνουμε και θα μιλήσουμε για το που οδεύει το μέλλον. Θα αναφερθώ στα βασικά προβλήματα, και θα μοιραστώ συμβουλές για το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια αποτελεσματική στρατηγική. Κυρίως όμως, η συζήτηση θα έχει τον χαρακτήρα ενός call to action: Η παραμέληση της κυβερνοασφάλειας μπορεί να αποβεί μοιραία και καταστροφική.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 16ο CFO forum της KPMG πατήστε εδώ.

πηγή: epixeiro.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ