22 Φεβ
Προτεινόμενα
«Η Πολιορκία» του Βασίλη Τσικάρα στη Μυτιλήνη

«Η Πολιορκία» του Βασίλη Τσικάρα στη Μυτιλήνη

Ο Πολιτιστικός  Σύλλογος «Κιβωτός του Γένους»  παρουσιάζει  για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη, και για 6 μοναδικές προβολές, την κινηματογραφική ταινία «Η Πολιορκία» του Βασίλη Τσικάρα.

Στα βουνά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης θα «ζωντανέψει» ξανά μέσα από τη ταινία της Aratos Films, με τίτλο «ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ». Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Τσικάρας, ενώ το φιλμ αποτελεί μέρος της τριλογίας της εταιρίας παραγωγής για το 1821. 

Προηγήθηκε η πολυσυζητημένη «Έξοδος 1826» του Βασίλη Τσικάρα στις αρχές του 2017. Ήταν ανεξάρτητη παραγωγή, με ανεξάρτητη διανομή, έλαβε τα εύσημα από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που χαρακτήρισαν την ταινία «υψηλής ποιότητας», και έκοψε τουλάχιστον 20.000 κινηματογραφικά εισιτήρια στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό την παρακολούθησαν 30.000 θεατές! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΞΟΔΟΣ 1826

Τώρα, μερικούς μήνες μετά, ο Βασίλης Τσικάρας, έχοντας στις αποσκευές του την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, πήρε ξανά τα άρματα και μπήκε στον κινηματογραφικό στίβο, αναπαριστώντας την μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το 1822. 

Εκεί που γενναίοι οπλαρχηγοί της Επανάστασης από τις περιοχές της Ημαθίας, της  Πέλλας, της Κοζάνης, και της Καστοριάς αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του Τάσου Καρατάσου επιτυχώς ενάντια στους Τούρκους, σχεδόν δύο αιώνες μετά, η Μονή Δοβρά άνοιξε ξανά, με ένα και μόνο στόχο να μην ξεχάσουμε το αίμα των προγόνων μας που χύθηκε για την ελευθερία, να διδαχτούμε από τον αγώνα τους ενάντια στην υποδούλωση και τη σκλαβιά και ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μέσα στο πολεμικό – εχθρικό κλίμα της εποχής δύο οικογένειες συναντώνται σε ένα μοναστήρι, προκειμένου να γίνει με μυστικότητα ένας γάμος. Αυτό όμως δεν περνάει απαρατήρητο. Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν τα όπλα στα χέρια τους και η Πολιορκία ξεκινά. Μαζί της αρχίζουν επίσης, ένας αγώνας επιβίωσης κι ένας κύκλος αποκαλύψεων.

 

Βασίλης Τσικάρας

«Η Πολιορκία στηρίζεται σε ένα πολύ ωραίο σενάριο και οι ήρωες του έργου πιστεύω πως θα αγαπηθούν από το κοινό. Η ταινία «παντρεύει» τη μυθοπλασία και ένα αληθινό ιστορικό γεγονός, έχει πολλούς συμβολισμούς, παραλληλισμούς και ηθικά διδάγματα. Στόχος μας να στείλουμε μηνύματα στην ελληνική κοινωνία, να παιδευτούμε και να εκπαιδευτούμε σε ένα δύσκολο είδος κινηματογράφου, το οποίο απαιτεί γνώση, εγρήγορση, συνένωση δυνάμεων, συνεργασίες, συνεχείς έρευνες και σωστές επιλογές ανθρώπων για να πλαισιώνουν κάθε τμήμα αυτών των παραγωγών», εξήγησε ο Βασίλης Τσικάρας, παρουσιάζοντας τις αφίσες της ταινίας.

Η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η ταινία μόνο τυχαία δεν είναι… Το φιλμ έρχεται σε μια περίοδο κρίσεων και… προκλήσεων στα Βαλκάνια. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή απειλούνται, ο αλβανικός εθνικισμός βράζει, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ακόμη ανοιχτό, ενώ οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες υποφέρουν λόγω της οικονομικής στενότητας,και οι αλλαγές διαδέχονται η μια την άλλη. Όλα αλλάζουν γύρω μας, ακόμη και τα… βιβλία ιστορίας που ξέραμε, δεν θα είναι ποτέ πια ξανά το ίδιο…  

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η Aratos Films και ο Βασίλης Τσικάρας τόλμησαν  το επόμενο βήμα, φωτίζουν την ελληνική ιστορία και όπως φαίνεται από τα σχόλια του κόσμου, θα πετύχουν, καθώς το κοινό «διψά» για τέτοιες ταινίες, ειδικά σε περιόδους που δοκιμάζονται βάναυσα ιδανικά και αξίες.

«Η ταινία ήρθε σε μια περίοδο που φαίνεται ότι σιγά σιγά ανθεί ο λεγόμενος ιστορικός κινηματογράφος στη χώρα μας. Τους επόμενους μήνες, αναμένονται αρκετές ελληνικές ταινίες στη μεγάλη οθόνη με ιστορικό περιεχόμενο. Εμείς, επιλέγουμε το 1821 καθώς η περίοδος μας συγκινεί αφάνταστα, ενώ θεωρούμε πως ήταν πάρα πολλά τα χρόνια («Παπαφλέσσας», 1971) που περιμέναμε για να δούμε ξανά μια ταινία για την ελληνική επανάσταση. Άλλωστε, εκτός από τα μηνύματα που περνάνε, μέσα από αυτές τις ταινίες, διαφημίζουμε παράλληλα την ελληνική φύση, τα ελληνικά τοπία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναδεικνύουμε και «ξεχασμένα» μνημεία»,  επεσήμανε ο κ.Τσικάρας.

«Μετά την «Έξοδο 1826» και στην «Πολιορκία» θα έχουμε συνεργασία με τον Μανώλη Σαββίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας κι Αναπαράστασης Αυτής, Γιαννιτσών, με εκπροσώπους παραδοσιακών συλλόγων, τοπικούς φορείς και Δήμους, στους οποίους φιλοξενήθηκαν στα γυρίσματα.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας.

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

 

Η ταινία θα προβληθεί στις αίθουσες του Cine Αρίων στη Μυτιλήνη από Παρασκευή 22 έως και Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 9:30 το βράδυ, ενώ το Σαββατοκύριακο (23 & 24 Φεβρουαρίου) θα υπάρξει και δεύτερη απογευματινή προβολή στις 7 15. Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ.  Μην την χάσετε!

 

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ