16 Οκτ
Ενέργεια
Φωτοβολταϊκά στις στέγες!

Φωτοβολταϊκά στις στέγες!

 16_10_2021 | 11:26

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιτρέπει σε ιδιώτες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να αμείβονται με σταθερή τιμή για 25 χρόνια. Το ποσό αμοιβής για την παραγόμενη ηλεκτροπαραγωγή θα είναι 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (8,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), και τα εν λόγω έσοδα αυτά θα είναι αφορολόγητα.

Όμως αυτή η απόφαση έρχεται με ένα σημαντικό περιορισμό καθώς η μέγιστη ισχύς των συστημάτων θα είναι στα 10 kWp (κιλοβάτ) και στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα, όχι επαγγελματίες, δηλαδή θα αφορά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Πιθανό είναι επίσης να ορίζεται μία μέγιστη διάρκεια για το πρόγραμμα, όπως π.χ. μία 20ετία όμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό μέχρι τώρα.

Απόσβεση σε 8 χρόνια

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου των φωτοβολταϊκών, για φωτοβολταϊκό ισχύος 10 kWp, η αμοιβή των 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα «μεταφράζεται» σε ετήσιο έσοδο ύψους 1.200 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το κόστος ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται στα 10.000 με 11.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ).

Επομένως, η απόσβεση αναμένεται σε περίπου 8 χρόνια. Από εκεί και πέρα, δηλαδή για περίπου 17 έτη, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού θα έχει ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 1.200 ευρώ, για την υπόλοιπη διάρκεια ισχύος της σύμβασης. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος οποιοσδήποτε ιδιώτης θα μπορεί άνετα να εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο, με δεδομένο ότι η εγγυημένη αμοιβή για την ηλεκτροπαραγωγή καθιστά τα έργα αυτά εύκολα χρηματοδοτήσιμα.

Τα εν λόγω φωτοβολταϊκά θα μπορούν να εγκατασταθούν επί κτιρίων – όπως στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Επίσης, τα συστήματα θα μπορούν να εγκατασταθούν και στο έδαφος.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2251034460 και στο email exoikonomo@office4you.gr

 

Νέο Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον 2021 !H ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2021.

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ