09 Ιούν
Ανάπτυξη
Πολυνομοσχέδιο: Δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες που πτώχευσαν

Πολυνομοσχέδιο: Δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες που πτώχευσαν

Την επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες που πτώχευσαν προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τη δ΄ αξιολόγηση, το οποίο κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή.

Κατά την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αποσκοπείται η επίσπευση της όλης διαδικασίας επανάληψης του πλειστηριασμού: Σήμερα προβλέπεται ότι αν δεν παρουσιαστούν πλειοδότες, το πράγμα που πλειστηριάζεται κατακυρώνεται στην τιμή της πρώτης προσφοράς σε εκείνον υπέρ του οποίου έγινε η εκτέλεση, αν το ζητήσει. Αν δεν υποβληθεί αίτηση, γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν στο νέο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο (μετά από σχετική διαδικασία) μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 30 ημέρες με την ίδια ή κατώτερη τιμή.

Με το άρθρο 23 του πολυνομοσχεδίου, επισπεύδονται οι διαδικασίες και οι 30 ημέρες γίνονται 8 εργάσιμες ημέρες – και σε 8 ημέρες πρέπει να εκδίδεται η σχετική απόφαση από την ημέρα της συζήτησης.

Η δεύτερη τροποποίηση που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο, αφορά τον Πτωχευτικό Κώδικα και συγκεκριμένα τον αποστιγματισμό της πτώχευσης και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα – που πτώχευσαν χωρίς να τους βαρύνει κακόπιστη συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 24 του σχεδίου νόμου, προβλέπεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία ελλείψει πτωχευτικής περιουσίας δεν δύνανται να πτωχεύσουν και παραμένουν σε διαρκή εκκρεμότητα, τόσο τα ίδια, όσο και οι τρίτοι που συνέχονται επιχειρηματικά με αυτά.

 

 

πηγή:naftemporiki.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ