22 Αυγ
Ανάπτυξη
Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον 2019: Ξεκινάει στις 16 Σεπτεμβρίου ο νέος κύκλος!

Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον 2019: Ξεκινάει στις 16 Σεπτεμβρίου ο νέος κύκλος!

250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την χρηματοδότηση 25.000 νοικοκυριών με ποσοστά έως 70%.

Βρισκόμαστε πλέον μια ανάσα από την έναρξη του νέου κύκλου του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ το οποίο θα ξεκινήσει 16 Σεπτεμβρίου.

 

 

Ο οδηγός του προγράμματος

Μέσω του νέου οδηγού καθορίστηκαν τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υποβολή από τα νοικοκυριά αιτήσεων υπαγωγής στις χρηματοδοτούμενες δράσεις. Υπάρχουν τρεις σημαντικές αλλαγές  σε σύγκριση με το πρόγραμμα που έτρεξε πέρυσι.Συγκεκριμένα:

  • Διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου της τελευταίας κατηγορίας. Η έβδομη κατηγορία στην οποία είχαν τη δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου, όχι επιδότησης, φυσικά πρόσωπα και οικογένειες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ διευρύνεται χωρίς όριο.
  • Το εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, για την επιλογή της κατηγορίας επιδότησης θα καθορίζεται από τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 (οικονομικό έτος 2018). Επομένως, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν άμεσα τη φορολογική τους δήλωση πριν την έναρξη του προγράμματος.
  • Για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Ποια είναι τα γενικότερα κριτήρια για να είναι η κατοικία σας επιλέξιμη;

  • Να φέρει οικοδομική άδεια ή νομιμοποιητικό έγγραφο
  • Να έχει καταταχθεί βάσει του Ενεργειακού Πιστοποιητικού (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ
  • Να είναι πρώτη κατοικία και ηλεκτροδοτούμενη

Το διάστημα των αιτήσεων

Πολύ σημαντικό είναι πως οι αιτήσεις θα γίνονται σταδιακά ανά περιφέρεια μέχρι εξάντληση των πόρων της κάθε περιφέρειας για να περιοριστούν προβλήματα υπερφόρτωσης του πληροφοριακού συστήματος. Μια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος είναι ότι το διάστημα που δίνεται για κάθε περιφέρεια, είναι μέχρι να  εξαντληθούν οι πόροι. Το γεγονός αυτό ενισχύει την πεποίθηση μας πως για να εξασφαλίσει ένας ενδιαφερόμενος την ένταξη της κατοικίας του στο πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ την ετοιμασία της αίτησης του.

Το διάστημα αιτήσεων ανά περιφέρεια:

  • 16 Σεπτεμβρίου: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας
  • 19 Σεπτεμβρίου: Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης
  • 23 Σεπτεμβρίου: Αττικής, Νοτίου Αιγαίου

Τα βασικά σημεία του προγράμματος

Η επιδότηση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του προγράμματος εξαρτάται από το ετήσιο εισόδημα τους και από τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Το νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον 2019», όπως και το προηγούμενο, προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου (άτοκο).

Οι κλίμακες επιδότησης σύμφωνα με τον προηγούμενο οδηγό παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα αλλά και ο αριθμός προστατευόμενων μελών καθορίζουν το ύψος της επιδότησης.

 

Εργασίες που καλύπτει το πρόγραμμα

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Μόνωση στέγης / ταράτσας
  • Θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων
  • Συστήματα ψύξης / θέρμανσης
  • Ηλιακός θερμοσίφωνας
  • Συστήματα σκίασης

Οι συμβουλές του γραφείου μας για την επιτυχή έκβαση της αίτησης σας

Το γραφείο μας έχοντας διαχειριστεί περισσότερες από 100 αιτήσεις του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον ΙΙ το 2018 δεσμεύοντας το συνολικό ποσό του 1.123.456 Ευρώ , ενημερωνόμαστε διαρκώς για τις τελευταίες εξελίξεις και τις μοιραζόμαστε άμεσα με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να εστιάσουν στα εξής σημεία:

  • Η ένταξη γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή λάθος μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία αίτησης, σε απόρριψη αίτησης, σε απένταξη ή μείωση επιδότησης.
  • Ξεκινήστε ΑΜΕΣΑ τις διαδικασίες ελέγχου δικαιολογητικών και ετοιμασίας φακέλου. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες σε πολλές περιπτώσεις και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αρκετά πριν την έναρξη των αιτήσεων.
  • Συνεργαστείτε με τους κατάλληλους σύμβουλους και μηχανικούς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία από το προηγούμενο πρόγραμμα.
  • Διασταυρώστε, από τις σχετικές λίστες, ότι έχετε δώσει στο σύμβουλό σας το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται από το πρόγραμμα.
  • Επιλέξτε συνεργάτες και προμηθευτές με άριστη γνώση στη διαχείριση του προγράμματος. Το Εξοικονομώ Κατ’ οίκον, όπως και κάθε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα που κρύβει αρκετές παγίδες για τις οποίες χρειάζεστε την κατάλληλη καθοδήγηση.
  • Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα.

Μπεκίρη Πηνελόπη

Λογιστής Α΄Τάξης – Σύμβουλος Προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Ελ.Βενιζέλου 21 – Μυτιλήνη  , Τηλ. 2251034460

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ