01 Αυγ
Ανάπτυξη
Από 3 Αυγούστου οι αιτήσεις για επιδότηση δανείων με υποθήκη στην α΄ κατοικία

Από 3 Αυγούστου οι αιτήσεις για επιδότηση δανείων με υποθήκη στην α΄ κατοικία

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από τους δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορονοϊό για την μέχρι 9 μήνες επιδότηση των δόσεων των δανείων τους τα οποία έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης των δόσεων δανείων είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν λάβει δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό) με υποθήκη την πρώτη κατοικία τους και έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού το οποίο μπορεί να αποδειχθεί από τη συμμετοχή τους στη λίστα των δικαιούχων έκτακτων μέτρων κρατικής ενίσχυσης ( «κούρεμα» ενοικίου, καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού, συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συνεργασία»).

Επίσης δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσοι είδαν 20% μείωση στο εισόδημά τους λόγω του κορονοϊού ακόμα κι αν δεν συμπεριλαμβάνονται σε καμία λίστα ΚΑΔ για τη λήψη μέτρων στήριξης.

Ποια δάνεια εντάσσονται στο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα  αφορά τόσο «πράσινα» όσο και «κόκκινα» δάνεια. Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 70% έως και 90% για τους «πράσινους» δανειολήπτες και σε 60% έως και 80% για τους «κόκκινους».

Ειδικότερα όσοι εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους θα επιδοτηθούν με 90% της μηνιαίας δόσης για το πρώτο τρίμηνο, με 80% το δεύτερο τρίμηνο και με 70% το τρίτο τρίμηνο.

Για τους «κόκκινους» δανειολήπτες η επιδότηση θα είναι 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο και 60% το τρίτο τρίμηνο.

Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί  η επιδότηση της δόσης ξεκινά από το 60% το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο και 30% το τρίτο τρίμηνο.

Τα κριτήρια

Ως πράσινα δάνεια, ορίζονται αυτά που εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου ή και τα δάνεια τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία για χρονικό διάστημα μικρότερο των 90 ημερών. Για τους «πράσινους» δανειολήπτες, τα κριτήρια είναι:

  • Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ.
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 57.000 ευρώ (οικογένεια με τρία παιδιά). Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.
  • Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνάει τις 600.000 ευρώ.
  • Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Κόκκινα είναι τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών (με ημερομηνία αφετηρίας την 19η Φεβρουαρίου) ενώ υπάρχει και η 3η κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες. Για τους «κόκκινους» δανειολήπτες τα κριτήρια είναι :

  • Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ.
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 45.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ.
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ.
  • Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.

Τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί

Για τα δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί, τα κριτήρια είναι:

  • Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ.
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνάει τις 130.000 ευρώ.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 36.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνάει τις 280.000 ευρώ.
  • Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxisnet και θα δηλώνουν ποια είναι η πρώτη τους κατοικία ενώ το σύστημα θα αντλεί αυτόματα όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά δεδομένα και στη συνέχεια θα κρίνεται η επιλογή ή μη ένταξης του εκάστοτε δανειολήπτη στο πρόγραμμα.

Οι «παγίδες»

Όλοι ο αιτούντες θα υπογράψουν αίτηση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου η πλατφόρμα να αναζητήσει τυχόν κρυφή περιουσία ή εισοδήματα.

Παράλληλα θα δεσμεύονται ότι θα εξυπηρετούν κανονικά το στεγαστικό τους δάνειο, για διάστημα από 6 έως 18 μήνες, μετά την ολοκλήρωση του 9μήνου της επιδότησης.

Όσοι διακόψουν την κανονική πληρωμή των δόσεων, μετά τη λήξη της επιδότησης και εντός 6-18 μηνών, θα κληθούν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 2% μηνιαίως.

Όσοι λάβουν επιδότηση, αλλά διαπιστωθεί εκ των υστέρων από διασταυρώσεις ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε επειδή είχαν και άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που απέκρυψαν είτε επειδή δεν είχαν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού, θα κληθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο όλο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 5%, από τον χρόνο καταβολή τους.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή ως το τέλος Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων επιδότησης, μετά από διασταυρώσεις των στοιχείων τους.

 

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ