05 Ιούλ
Επιχειρήσεις
Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Τα πέντε «καυτά» ραβασάκια της Εφορίας

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Τα πέντε «καυτά» ραβασάκια της Εφορίας

Φόροι και εισφορές εξανεμίζουν το εισόδημα των επαγγελματιών

«Φορο-καταιγίδα» μέσα στον Ιούλιο για πάνω από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. 

Πέντε ραβασάκια της Εφορίας και του ΕΦΚΑ θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του μήνα. 

Η αρχή γίνεται αύριο με την καταβολή των εισφορών του Μαΐου, ενώ την τελευταία ημέρα του Ιουλίου οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τον ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου του έτους, τις εισφορές του Ιουνίου και την τρίτη δόση των αναδρομικών για τις εισφορές του 2017 που επανυπολογίστηκαν.

Ο Φοροτεχνικός Θρασύβουλος Μίαρης είπε:

Τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ως το τέλος του μήνα υπερβαίνουν ακόμα και τα εισοδήματα δύο μηνών. 

Τον Σεπτέμβριο θα βρεθούν σε ακόμα πιο ασφυκτικό κλοιό καθώς τότε θα έρθει η λυπητερή του ΕΝΦΙΑ για να προστεθεί στις υπόλοιπες υποχρεώσεις των επαγγελματιών. Ο φόρος των ακινήτων θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο λογαριασμός θα είναι φουσκωμένος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκύπτει περισσότερος φόρος σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η επιβάρυνση υπερβαίνει ακόμα και τα 200 ευρώ.

Το τελειωτικό χτύπημα για τους επαγγελματίες έρχεται στο τέλος Δεκεμβρίου, με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2019.

Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώσουν: 

– Εισφορές Μαΐου: Θα πρέπει να εξοφληθούν έως αύριο

– ΦΠΑ: Ο Ιούλιος φέρνει τη δεύτερη τριμηνιαία δήλωση ΦΠΑ του έτους για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες

– Φόρος εισοδήματος: Μετά την παράταση που δόθηκε, η προθεσμία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 26 Ιουλίου. Πέντε ημέρες μετά, στις 31 του μήνα, οι φορολογούμενοι

θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσής τους. Ο λογαριασμός είναι βαρύς, καθώς ενσωματώνονται όχι ένας αλλά ως και πέντε διαφορετικοί φόροι:

– Ο φόρος εισοδήματος που επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, με συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν ως και 45%.
– Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.
– Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% ως 10%.
– Η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος που ανέρχεται πλέον στο 100% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα.
– Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβαρύνει όσους έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, σκάφος αναψυχής ή πισίνα.

Οι επόμενες δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθούν ως τις 29 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου.

Εισφορές Ιουνίου: Στο τέλος Ιουλίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τις εισφορές του Ιουνίου.

 Τρίτη δόση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών 2017:Περισσότεροι από 255.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη δόση που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016.

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ