22 Αυγ
Επιδόματα
Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια

Με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ ξεκινάει στις 30 Νοεμβρίου το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, δηλαδή το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», υψηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων, αλλά και επιπρόσθετα κίνητρα όπως το COVID-19 premium, δηλαδή αυξημένη κατά 10% επιδότηση για για τα έτη 2020-2021.

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας, και στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, με νέα κίνητρα και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Εκτός από την αντικατάσταση των κουφωμάτων, τη θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, την τοποθέτηση συστημάτων ζεστού νερού χρήσης από ΑΠΕ, μέσω του προγράμματος επιδοτούνται:

• Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (net metering – ενεργειακός συμψηφισμός).

• Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

• Υποδομές έξυπνης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

• Εξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (έξυπνος φωτισμός, έξυπνοι θερμοστάτες κ.λπ.).

Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει από τις 25.000, που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα, στις 50.000 ευρώ ανά κατοικία και δίνεται επιπλέον η δυνατότητα για υποβολή περισσότερων της μιας αιτήσεων ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες. Το ανώτατο ύψος της επιλέξιμης δαπάνης σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει στις 100.000 ευρώ. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες φτάνει τις 80.000 ευρώ. Επιλέξιμη κατοικία είναι εκείνη που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή και χαμηλότερη. Προϋπόθεση επίσης για την επιχορήγηση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις βαθμίδες από τη Ζ΄ ή Η΄ στη Β΄.

Υποβολή αίτησης

Στο νέο πρόγραμμα οι επιδοτήσεις είναι υψηλότερες ανά εισοδηματική κατηγορία και δίνονται δύο επιπλέον μπόνους προσαύξησης (10% COVID premium και 10% ενεργειακό premium). Έτσι, στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 10.000 και οικογενειακό 20.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης είναι 65% και με τα δύο προαναφερόμενα μπόνους ανεβαίνει στο 85%. Επίσης, τα εισοδηματικά όρια διευρύνονται και οι κατηγορίες γίνονται πέντε.

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ