08 Απρ
Συμβουλές
Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ένας μέτριος μαθητής, ένας «τεράστιος» επιστήμονας!

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ένας μέτριος μαθητής, ένας «τεράστιος» επιστήμονας!

Μπορεί ένα παιδί που ξεκίνησε να μιλάει σε ηλικία τριών ετών και θεωρούταν από τους γονείς του μάλλον αργό, να έχει κερδίσει βραβείο νόμπελ φυσικής και να θεωρείται ο πιο σημαντικός επιστήμονας του 20ου αιώνα;

Μπορεί να ακούγεται  περίεργο αλλά όμως είναι αληθινό!

Ο λόγος για τον θεμελιωτή της θεωρίας της σχετικότητας, Άλμπερτ Αϊνστάιν!

Ο Einstein γεννήθηκε το 1879, στο Ούλμ στη Νότια Γερμανία, και πέθανε το 1955 στο Πρίνστον στο New Jersey. Είχε γερμανοεβραϊκή καταγωγή, ο πατέρας  του ήταν επιχειρηματίας και η μητέρα του πιανίστα. Η μητέρα του ήταν ο λόγος που ο ίδιος ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί σε μικρή ηλικία και έπαιζε μέχρι το τέλος.

Ωστόσο τίποτα δεν έδειχνε τη μεγάλη του ευφυΐα, καθώς μικρός ήταν μάλλον μέτριος στα μαθήματα. Το ενδιαφέρον της ανακάλυψης, της εξήγησης και της επιστήμης, του γεννήθηκε μετά από δύο δώρα που του έκανε ο πατέρας του, μία πυξίδα και ένα βιβλίο γεωμετρίας.

Έτσι έφτασε να σπουδάσει στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης φυσική. Οι σπουδές αυτές κατάληξαν σε γάμο με τη συμφοιτήτρια του Μίλεβα Μάριτς το 1903, με την οποία μάλλον τους ένωνε το πάθος για τη φυσική. Μαζί της, παρόλο που η ζωή τους δεν ήταν ρόδινη, απέκτησε δύο παιδιά. Το 1919, αρκετά χρόνια μετά, πήρε διαζύγιο με τη Μίλεβα, και παντρεύτηκε την ξαδέλφη του Έλσα. Θα έλεγε ωστόσο κανείς ότι μάλλον ήταν φειδωλός στα συναισθήματά του για τις γυναίκες.

»Ένας άνθρωπος που δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν δοκίμασε ποτέ κάτι καινούργιο -Άλμπερτ Αϊνστάιν-

Τα πρώτα του επιστημονικά βήματα  

Η πρώτη του ευκαιρία για να αρχίσει να μελετάει και να ερευνά, στάθηκε η πρόσληψή του στο γραφείο ευρεσιτεχνιών το 1902. Το 1905 έκανε και την πρώτη του δημοσίευση για την ειδική θεωρία της σχετικότητας, στο επιστημονικό περιοδικό χρονικά της φυσικής.

Η διάσημη εξίσωσή του E = mc2 παρουσιάστηκε το 1907 και καθόρισε όχι μόνο την παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας αλλά και την κατασκευή της ατομικής βόμβας! – Πολλά χρόνια αργότερα ο Αϊνστάιν προειδοποίησε τον αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ για τον κίνδυνο που υπήρχε να κατασκευαστεί  ατομική βόμβα από τους Γερμανούς, ενώ παράλληλα τον παρότρυνε να χρηματοδοτήσει έρευνα για την κατασκευή της. Το αποτέλεσμα ωστόσο δυστυχώς ήταν η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1941-.

Η ιδιοφυία του πλέον είχε γίνει όχι μόνο εμφανής αλλά και αναγνωρίσιμη, καθώς δεχόταν συνεχώς προτάσεις για διδασκαλία από διάφορα πανεπιστήμια ακόμα και από το Ινστιτούτο του αυτοκράτορα Γουλιέλμου στο Βερολίνο. Το 1907 είχε έρθει πια η ώρα για τη γενική θεωρία της σχετικότητας, σύμφωνα με την οποία η ύλη προκαλούσε καμπύλωση στον χώρο.

Οι εργασίες του στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, του χάρισαν το 1921, το νόμπελ Φυσικής, ενώ παράλληλα υπήρξαν η αφορμή για να ξεκινήσει και η έρευνα για τα ραντάρ. Τη δεκαετία το 1930, ήταν στο απόγειο της καριέρας του και έκανε συνεχώς ταξίδια, διακηρύττοντας τις θεωρίες του. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι θεωρήθηκε ως απειλή από τους ναζιστές, πιθανά λόγω της εβραϊκής του καταγωγής αλλά και της δύναμης του μυαλού του, με αποτέλεσμα να τον καθαιρέσουν απ’ όλες τις θέσεις που κατείχε και να του δημεύσουν την περιουσία. Αυτό οδήγησε στο να φύγει οριστικά από τη Γερμανία και να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, όπου έγινε και διευθυντής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.  Εκτός από τις επιστημονικές του θεωρίες, ο Αϊνστάιν ήταν πολύ γνωστός και για την προσήλωσή του στην υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης, υπογράφοντας το 1955 δήλωση στην οποία καλούσε τις κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους.

Ο Αϊνστάιν τελικά απεβίωσε το 1955 στο νοσοκομείο του Πρίνστον από ανεύρυσμα αορτής, αφήνοντας πίσω του πάνω από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις, πάνω από 150 συγγράμματα για το κοινό, ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε κλείνοντας ότι ήταν ο σημαντικότερος επιστήμονας όλων των εποχών!

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ