29 Ιαν
Ανάπτυξη
Αύξηση κατώτατου μισθού: Αυτά τα χρήματα θα κερδίζουν οι εργαζόμενοι – Αυξήσεις και σε επιδόματα

Αύξηση κατώτατου μισθού: Αυτά τα χρήματα θα κερδίζουν οι εργαζόμενοι – Αυξήσεις και σε επιδόματα

Την αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή κατά 11%) και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ) που λάμβαναν οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών (δηλαδή αύξηση 27%), ώστε από τον Φεβρουάριο να έχουν ως κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (28/1) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό το βήμα «ιστορικής σημασίας, προς τα εμπρός, για τους πολλούς», έρχεται ως επιστέγασμα της δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση, της ανάκαμψης της οικονομίας, και παρουσίασε αυτήν την πρωτοβουλία ως απτό παράδειγμα της δυνατότητας που δίνει η έξοδος από το καθεστώς των μνημονίων, «με ασφάλεια να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις μας».

Απόδειξη, ότι «πλέον η χώρα, βγαίνοντας από την κρίση, μπορεί σταδιακά να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές» και ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα διάγγελμα, αλλά κάτι που «θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται μέρα με τη μέρα στη ζωή της πλειοψηφίας των πολιτών μας». «Και αυτό είναι ένα μόνο βήμα στη μεγάλη πορεία για την αποκατάσταση των αδικιών και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλεγγύης» σχολίασε.

Όπως σημείωσε, αποτελεί «εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία, που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες: Για τον περιορισμό των ανισοτήτων, για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την τόνωση της ανάπτυξης, για την ίδια την αυτοπεποίθηση των μισθωτών στρωμάτων».

«Με την απόφαση μας αυτή σήμερα όχι μόνο δίνουμε ανάσα και ελπίδα στους 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση, ούτε μόνο στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό, αλλά δίνουμε και προοπτική περαιτέρω τόνωσης της δίκαιης ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως πρόσθεσε, με αυτήν την απόφαση «δείχνουμε έμπρακτα ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος και ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τον διαβεί». Αυτή είναι «η κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων, η κυβέρνηση των πράξεων και όχι των λόγων, η κυβέρνηση που μπορεί μαζί με τα εκατομμύρια των εργαζόμενων, των ανθρώπων του μόχθου, να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή» επισήμανε. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν το επόμενο διάστημα, «έως το φθινόπωρο του 2019 που ολοκληρώνεται η θητείας μας -μετά τις ιστορικές επιτυχίες που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα και στη γειτονιά μας- να εργαστούμε ώστε να ολοκληρώσουμε το πάρα πολύ σημαντικό έργο της εξόδου της χώρας από την κρίση, της ανάκαμψης της οικονομίας και της αναστήλωσης της κοινωνίας». «Στόχος μας η δίκαιη ανάπτυξη, η Ελλάδα των πολλών» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κατάργηση του υποκατώτατου («ενός απαράδεκτου θεσμού που δημιουργούσε εργαζομένους δύο ταχυτήτων, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας») και η αύξηση του κατώτατου, είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας που έχει υποφέρει, που είδαν την περίοδο της κρίσης τα εισοδήματά τους να μειώνονται και τους μισθούς τους να περικόπτονται, «που είδαν ξαφνικά σε ένα βράδυ την κυβέρνηση συνεργασίας τότε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να μειώνει τον κατώτατο μισθό κατά 22% και 32% για τους νέους». Κίνηση «που τη χρωστάμε σε όλους εκείνους και εκείνες που σήκωσαν στην πλάτη τους το βάρος της χρεοκοπίας και της δημοσιονομικής προσαρμογής, που είδαν τα όνειρα της ζωής τους, τις προοπτικές τους και τις προσδοκίες τους να βυθίζονται στο σκοτάδι της κρίσης» συμπλήρωσε.

Ακόμη, δήλωσε βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα χαιρετίσει αυτήν την πρωτοβουλία, όχι όμως όλοι, καθώς υπάρχουν αφενός κοινωνικές ομάδες απολύτως μειοψηφικές που είδαν την κρίση ως ευκαιρία για τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων υπέρ τους και, αφετέρου, οι λεγόμενοι νεοφιλελεύθεροι «που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας». «Τους απαντάμε ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί, αποδεδειγμένα, τη συνταγή της χρεοκοπίας» σχολίασε, προσθέτοντας ότι «η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα».

Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός

Στα 650 ευρώ τον μήνα μικτές αποδοχές, έναντι 586 ευρώ τον μήνα που ισχύει σήμερα διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός, καθώς εγκρίθηκε τη Δευτέρα (28/01) από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη για τους νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιθανότατα και σήμερα να είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου η αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, ενώ η αύξηση για τον υποκατώτατο μισθό ο οποίος και καταργείται, αγγίζει το 27,45 %.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του, περίπου 600.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ 280.000 εργαζόμενοι επωφελούνται εμμέσως καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερα από 20 επιδόματα (είτε κρατικά, είτε επιδόματα που καταβάλλονται από τους εργοδότες).

Σημείωσε πάντως πως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -ήδη από τον Σεπτέμβριο- επιφέρουν θετικό αποτύπωμα σε περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Αμέσως μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα – η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα – ακολούθησε η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η οποία εξήγησε τα τεχνικά σημεία της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ επί της αύξησης του κατώτατου μισθού υπήρξαν τοποθετήσεις από αρκετά μέλη της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα αναμένεται φέρει στη Βουλή τους νόμους που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της πρώτης κατοικίας, στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και στην επιδότηση ενοικίου.

Αχτσιόγλου: Αυτοί οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν αύξηση 116 ευρώ

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού, είναι μία απόφαση εμβληματική για τους εργαζόμενους της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Για τη σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε, η στήριξη των εργαζομένων είναι βασική προτεραιότητα και σημείωσε ότι η αύξηση των μισθών συμβάλλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης και θα τονώσει την ανάπτυξη.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση 24 επιδομάτων που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

Όπως εξήγησε, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από 01/02/2019 διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:

  • Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά, από τα 586,08 ευρώ (αύξηση 11%).
  • Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04 ευρώ/ημέρα μεικτά, από τα 26,18 ευρώ (αύξηση 11%).
  • Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650 ευρώ/μήνα μεικτά, από τα 510,95 ευρώ (αύξηση 27%).
  • Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04 ευρώ/ημέρα μεικτά, από τα 22,83 ευρώ (αύξηση 27%).
  • Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.
  • Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360 ευρώ στα 400 ευρώ.
  • Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ.
  • Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
  • Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες. Περίπου 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 280.000 πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων.

Άμεση επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ ζητά η ΓΣΕΕ

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε, χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της ΓΣΕΕ, για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ,χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)».

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό.

Ακόμη η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι θεωρεί «επί της αρχής, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επιβεβλημένη και κινείται σε θετική κατεύθυνση», θέτει όμως «για μία ακόμα φορά τα ερωτήματα που αναδεικνύουν την πραγματικότητα».

Τα έξι ερωτήματα που απευθύνει η ΓΣΕΕ είναι τα εξής:

  • Είναι πραγματική η αύξηση;
  • Λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες βιοπορισμού των εργαζομένων
  • Η αύξηση αυτή θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα για το 2018;
  • Διασφαλίζονται θεμελιώδεις συλλογικές κατακτήσεις των εργαζομένων;
  • Ποια είναι η πραγματικότητα για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού σε βάρος των νέων εργαζομένων έως 25 χρονών;
  • Η αύξηση αυτή διασφαλίζει συνολικά την έννοια του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για όλους τους εργαζόμενους;.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «πλήγμα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και στις κατακτήσεις των εργαζομένων που συντελέσθηκε το 2012 παραμένει καίριο παρά την πολυδιαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα».

«Είναι πλήγμα σε έναν θεσμό διασφάλισης των ορίων ασφαλείας στην αμοιβή και τους όρους εργασίας όλων των εργαζομένων στην ελληνική επικράτεια, που μέσω αυτού κατορθώθηκε στη δίνη της κρίσης να διατηρηθούν αρχικά τα 751,39 ευρώ (βασικός μισθός) και τα 33,57 ευρώ (βασικό ημερομίσθιο) χωρίς ηλικιακό κριτήριο και υποκατώτατο μισθό, με το επίδομα γάμου και με 3 τριετίες για τους υπαλλήλους και 6 για τους εργατοτεχνίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντιδράσεις από ΣΕΒ και ΣΕΤΕ

Μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και αποσύνδεση του κατώτατου από τον μέσο μισθό ζητούν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί» επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις και προσθέτουν:

«Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη:

  • Να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.
  • Να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών.
  • Να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.

Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μία οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».

Μισθοί και επιδόματα

  • Αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό: Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 614.044 άτομα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 33,65% του συνόλου.
  • Αμειβόμενοι με τον υποκατώτατο μισθό: Δηλαδή όσοι είναι νέοι κάτω των 25 ετών, θα δουν τον μισθό τους να πηγαίνει στα 650 ευρώ.
  • Επίδομα γάμου: Με βάση τα σημερινά δεδομένα το επίδομα είναι 58,6 ευρώ το μήνα και θα πάει στα 65 ευρώ τον μήνα.
  • Αμοιβές για όσους εργάζονται με µε μερική απασχόληση: Αυτές είναι συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο. Εφόσον ανέβει θα υπάρξει και προς τα πάνω αναπροσαρμογή.

Επιδόματα του ΟΑΕΔ

  • Επίδοµα ανεργίας: Το βασικό ηµερήσιο επίδοµα ανεργίας είναι το 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανόµενο 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος. Σε µηνιαία βάση είναι το 25πλάσιο, δηλαδή σήµερα 360 ευρώ. Το σηµερινό ηµεροµίσθιο είναι 26,18 ευρώ, συνεπώς το ηµερήσιο επίδοµα ανεργίας για άγαµο χωρίς παιδιά είναι 14,39 ευρώ και το µηνιαίο 360 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα με την αύξηση του 11% θα οδηγήσει το ηµεροµίσθιο στο επίπεδο των 29,03 ευρώ και το ηµερήσιο επίδοµα ανεργίας στα 15,96 ευρώ µε αποτέλεσµα το µηνιαίο να φτάσει στα 399,24 ευρώ.
  • Αποκλειστικές, νοσοκόμες. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους αποκλειστικούς νοσοκόμους και αποκλειστικές νοσοκόμες που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη (Ν.2335/95, αρθρ. 3 παρ. 1).
  • Ειδικό βοήθηµα λόγω επίσχεσης εργασίας ή επίδομα σε όσους δεν έχουν καταγγελία της σύμβασης τους λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης: Η τακτική επιδότηση ανεργίας στους ασκούντες το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας ή στους μη διαθέτοντες καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης χορηγείται σε: α) μισθωτούς που ασκούν το δικαίωμα της επίσχεσης από την εργασία του άρθρου 325 του Αστικού Κώδικα και β) σε μισθωτούς των οποίων η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει προβεί σε διακοπή εργασιών χωρίς να έχει προβεί σε έγγραφες καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας.
  • Ασφαλισμένοι σε τουριστικά επαγγέλματα, ή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά:. ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Για την εφαρμογή της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης στους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα επαγγέλματα σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, ως εποχιακή θεωρείται η εργασία που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο και μικρότερο από εννέα μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού (άρθρ. 31 ν. 4144/13).
  • Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες: Η τακτική επιδότηση ανεργίας δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών χορηγείται στους δασεργάτες και ρητινοσυλλέκτες που απασχολούνται για λογαριασμό των οικείων Συνεταιρισμών, καθώς και στους ελεύθερους δασεργάτες και στους απασχολούμενους για λογαριασμό του Δημοσίου που αμείβονται κατ’ αποκοπή και των οποίων η ασφάλιση στο ΙΚΑ γίνεται με τρόπο πλασματικό. Ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης στον κλάδο κυμαίνεται χρονική διάρκεια της επιδότησης που είναι 360 ευρώ.
  • Εκδοροσφαγείς: Η τακτική επιδότηση ανεργίας εκδοροσφαγέων χορηγείται στους εκδοροσφαγείς, εκδοροτεμαχιστές, ακροκαθαριστές, εργατοτεχνίτες εντέρων κ.λ.π. όλης της χώρας οι οποίοι έχουν υπαχθεί με τη διάταξη του άρθρ. 3 παρ. 1 του ν. 2335/95 στην ασφάλιση ανεργίας του ΟΑΕΔ.
  • Ξεναγοί: Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους ξεναγούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη (Ν.2335/1995, άρθρ. 3 εδ. 1 παρ.1). Η επιδότηση ενός ξεναγού χορηγείται τον Δεκέμβριο κάθε έτους και τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
  • Φορτοεκφορτωτές: Η ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών χορηγείται στους μόνιμους και επίκουρους φορτοεκφορτωτές των λιμένων και ξηράς καθώς και στους σημειωτές των τελωνείων όλης της χώρας που διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών.
  • Επίδομα μακροχρόνια ανέργων: Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ΕΥΡΩ και χορηγείται προσωπικάστον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες. Η αύξηση εδώ θα είναι 22 ευρώ τον μήνα.

Ειδικά βοηθήματα του ΟΑΕΔ

  • Ειδικό εποχικό βοήθηµα: Δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος είναι τα άτομα που ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα. Συγκεκριμένα αυτά του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.
  • Ειδικό βοήθηµα λήξης ανεργίας: Ισούται µε 13 ημερήσια επιδόµατα ανεργίας, δηλαδή σήµερα 187 ευρώ για άγαµο χωρίς παιδιά και θα φτάσει τα 207,4 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθηµα έπειτα από τρίμηνη παραµονή στα µητρώα ανέργων: Είναι ίσο µε 15 ηµερήσια επιδόµατα ανεργίας, δηλαδή είναι στα 215,85 ευρώ για άγαµο χωρίς παιδιά. Θα φτάσει τα 239,4 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθηµα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Αντιστοιχεί σε 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Ειδική παροχή µητρότητας: Ισούται µε τον κατώτατο µισθό, δηλαδή σήµερα είναι 586,08 ευρώ μικτά και θα φτάσει τα 650 ευρώ.
  • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις.

Προγράμματα απασχόλησης, επιχορήγησης, κατάρτισης ΟΑΕΔ

  • Προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ: Το μισθολογικό κόστος για παράδειγμα των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας αντιστοιχεί: α) σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και β) σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 431,75 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
  • Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας: Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και µη μισθολογικού κόστους.
  • Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ: Η αποζημίωση για κάθε μέρα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης ισούται µε το 75% του υποκατώτατου ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (σήµερα 17,12 ευρώ).
  • Προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών.
Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ