26 Feb
Προτεινόμενα
Κτηματολόγιο : Τα 15 SOS για να μη χάσετε τα ακίνητα σας – Τρέξτε προτού να είναι αργά

Κτηματολόγιο : Τα 15 SOS για να μη χάσετε τα ακίνητα σας – Τρέξτε προτού να είναι αργά

Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού. Το εξάμηνο όμως έχει γίνει κανόνας για όλους

Όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο θα τα χάσουν (!). Σε αυτήν την περίπτωση τα ακίνητα θα δηλώνονται ως « αγνώστου ιδιοκτήτη» και οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση κι όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.

1)Πότε ξεκινούν οι νέες συλλογές δηλώσεων;

Εχθές  25 Φεβρουαρίου ξεκίνησε συλλογή δηλώσεων στη Μεσσηνία ( το Γραφείο Κτηματογράφησης θα είναι στην Καλαμάτα), ενώ την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου αρχίζει η συλλογή δηλώσεων σε Βοιωτία (το Γραφείο Κτηματογράφησης θα είναι στη Θήβα) και τη Φωκίδα ( το Γραφείο Κτηματογράφησης θα λειτουργήσει στην Άμφισσα).

2)Ποιες περιοχές παίρνουν σειρά;

Στις αρχές Μαρτίου –κατά πάσα πιθανότητα- αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στην Ιθάκη, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο-όπου θα λειτουργήσει και το Γραφείο Κτηματογράφησης. Θα ακολουθήσουν η Μαγνησία και οι Σποράδες ( με Γραφείο Κτηματογράφησης στο Βόλο), η Λήμνος και η Λέσβος , αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής και Νήσων όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης στον Πειραιά.

3)Ποιες περιοχές μένουν απέξω;

Απέξω μένουν η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το μισό Ηράκλειο της Κρήτης.

4)Πόσο διαρκεί η συλλογή δηλώσεων και τι γίνεται με τις παρατάσεις;

Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού. Το εξάμηνο όμως έχει γίνει κανόνας για όλους. Η τελευταία παράταση που δόθηκε έως τις 5 Απριλίου αφορά τη συλλογή δηλώσεων στα Δωδεκάνησα.

5)Πότε αναμένεται να δοθούν οι επόμενες παρατάσεις;

Αυτήν την περίοδο τρέχουν οι αρχικές προθεσμίες για τις εναπομείναντες περιοχές οπότε για έναν μήνα –τουλάχιστον- το σκηνικό δεν αλλάξει. Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να δοθεί παράταση για την Άρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, τη Λευκάδα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ροδόπη, τη Θάσο, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και τη Δυτική Αττική.

6)Τι έγγραφα πρέπει να καταθέσει ένας ιδιοκτήτης προκειμένου να δηλώσει το ακίνητό του;

Πρέπει να καταθέσει το συμβόλαιο, το πιστοποιητικό μεταγραφής, τοπογραφικό (εάν υπάρχει), Δελτίο Ταυτότητας ή διαβατηρίου, έγγραφο που να πιστοποιεί το ΑΦΜ (όπως εκκαθαριστικό εφορίας ή λογαριασμό ΔΕΗ).

7)Η διαδικασία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά;

Ναι. Στην εφαρμογή του κτηματολογίου η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών του Taxis net. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση www.ktimatologio.gr και να κάνουν κλικ στο πλαίσιο « -ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/ Ηλεκτρονικές υπηρεσίες».

8)Πότε είναι απαραίτητη η επισύναψη του τοπογραφικού;

Η επισύναψη του τοπογραφικού, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το Κτηματολόγιο, είναι απαραίτητη όταν το αναφέρει το συμβόλαιο, δεν υπάρχουν εμφανή όρια (αγροτεμάχια), έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

9)Για την περίπτωση που τυπικά δεν χρειάζεται είναι κακό να κατατεθεί τοπογραφικό;

Όχι. Η προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού στο Κτηματολόγιο είναι μονόδρομος για τα ακίνητα που έχουν αξία και είναι αξιοποιήσιμα. Γιατί; Επειδή ακόμη και για ένα τετραγωνικό μέτρο λάθος καταγραφής μπορεί να μειωθεί ή να απαγορευτεί η δόμηση –αφού κίνδυνοι να μειωθεί η αρτιότητα του οικοπέδου- και να μειωθεί σημαντικά η αξία του ακινήτου.

10)Αφού μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Κτηματολογίου μπορεί να γίνει εντοπισμός του ακινήτου γιατί πρέπει να συνταχθεί τοπογραφικό;

Ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Κτηματολογίου ( διατίθεται δωρεάν) δεν αποτελεί τοπογραφικό διάγραμμα. Επιπλέον, ο εντοπισμός από την ηλεκτρονική εφαρμογή δηλώσεων του Κτηματολογίου δεν αντιστοιχεί στην ακρίβεια ενός τοπογραφικού διαγράμματος.

11)Τι ισχύει για την περίπτωση που δεν υπάρχει αποδοχή κληρονομιάς;

Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν τα εξής:

Εάν υπάρχει διαθήκη: υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος  του θανόντος (εφόσον υπάρχει), ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικά « περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης» και « περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς».

-Εάν δεν υπάρχει διαθήκη: υποβάλλονται υποχρεωτικά ο τίτλος του θανόντος (εφόσον υπάρχει), ληξιαρχική πράξη θανάτου και τα πιστοποιητικά « εγγύτερων συγγενών», « περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης» και « περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς».

12)Τι προβλέπεται για τις περιπτώσεις χρησικτησίας;

Για την ακρίβεια, όταν υπάρχει έκτακτη χρησικτησία (δηλαδή δεν έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου) θα πρέπει να αποδειχθεί 20ετης νομή και κατοχή – αλλιώς το ακίνητο δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητα τα έγγραφα –αποδείξεις από ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες ύδρευσης, μισθωτήρια, Ε9 ακόμη και συμβόλαια γειτονικών ιδιοκτησιών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου.

13)Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Δήμο της Αθήνας και της Κοζάνης;

 

Προς τα τέλη Απριλίου, 700 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ακίνητα στο Δήμο Αθηναίων και έχουν δηλωθεί 1.250.000 δικαιώματα το 2008 –πληρώνοντας 35 ευρω ανά δικαίωμα- θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, μια και αρχίζει η προανάρτηση. Αυτό σημαίνει πως θα λάβουν σχετικές βεβαιώσεις προκειμένου να βεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας. Πρόκειται για τη λεγόμενη δεύτερη φάση κτηματογράφησης η οποία εκκρεμεί πάνω από οκτώ χρόνια λόγω δικαστικών διενέξεων.

Για την Κοζάνη η διαδικασία ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ιδιοκτήτες που μένουν στην Ελλάδα έχουν περιθώριο δύο μήνες και οι ομογενείς τέσσερις για να ελέγξουν, να βεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν λάθη.

14) Και όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει ακόμη τα ακίνητά τους;

Αυτοί έχουν μια τελευταία ευκαιρία έως τα τέλη Απριλίου να τα δηλώσουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Αθήνας. Η διεύθυνση είναι 28ηςΟκτωβρίου (Πατησίων) 48, ισόγειο, και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210-6446295 και 210-6445699.

15)Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο;

Θα τα χάσουν (!!). Όποια ακίνητα δεν δηλωθούν χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο. Για τα παλιά προγράμματα (1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια και για τα νέα ( από το 2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε επτά χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου στη θέση του υποθηκοφυλακείου.


Η ομάδα του γραφείου μας, σε συνεργασία με υπηρεσίες και επαγγελματίες που ενέχονται με εμπράγματα δικαιώματα, αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την ηλεκτρονική δήλωση της περιουσίας σας στο κτηματολόγιο.

Οι υπηρεσίες μας αφορούν :

α) στον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας σας, την προετοιμασία,

β) τη συλλογή όλων των δικαιολογητικών όπου απαιτείται ,

γ) την συμπλήρωση των εντύπων για τη δήλωση,

δ) τον έλεγχο και διόρθωση του Ε9 όπου απαιτείται,

ε) την ηλεκτρονική υποβολή και την παρακολούθηση του φακέλου στο γραφείο κτηματογράφησης .

Για όσους βρίσκονται σε μακρινές περιοχές οι κάτοικοι εξωτερικού, παραλαμβάνουμε ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά τα δικαιολογητικά που έχετε συλλέγουμε τα δικαιολογητικά που σας λείπουν και αναλαμβάνουμε κάθε βήμα της διαδικασίας της δήλωσης.

(Σε ειδικές περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, ερχόμαστε στο χώρο σας για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας.)

Κάνουμε τα πράγματα απλά, για εσάς, και σας κρατάμε ενήμερους για την εξέλιξη της διαδικασίας από την υποβολή μέχρι την ανάρτηση των τελικών κτηματολογικών πινάκων σε μερικά χρόνια από τώρα.

 

Επιλέξτε να μας εμπιστευτείτε διότι αντιλαμβανόμαστε το επίπεδο ευθύνης που αναλαμβάνουμε, παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και το κάνουμε πάντα με ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ και ΣΥΝΕΠΕΙΑ.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά:

  • Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής σας ταυτότητας ή του διαβατηρίου σας
  • Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου, από το οποίο να αποδεικνύεται ο Α.Φ.Μ. σας (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωση, Ε9 κ.τ.λ.)
  • Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας (π.χ. συμβόλαιο, δικαστική απόφαση) που τεκμηριώνει το δικαίωμα σας στο ακίνητο
  • Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του τίτλου ιδιοκτησίας σας στο Υποθηκοφυλακείο
  • Τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, από το οποίο προκύπτει η θέση του ακινήτου, σε περιπτώσεις διαιρετού τμήματος ή σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας

Μπεκίρη Πηνελόπη – Λογιστής Α΄Τάξης

 

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
02 May

Κεφάλαιο κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου λόγω πανδημίας COVID-19.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18 Mar

Μπεκίρη Πηνελόπη: Μπορούμε πάντα να ανταποκρινόμαστε υπεύθυνα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
10 Jan

ΕΣΠΑ: Έως 70% επιδότηση σε υφιστάμενες επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ