11 Δεκ
Ανάπτυξη
Πώς να βρείτε ευκολότερα εργασία

Πώς να βρείτε ευκολότερα εργασία

Η Νάντια Κιάμου, Human Resources Manager της Mondelez στην Ελλάδα, μίλησε στο epixeiro.gr για τον ρόλο του HR Manager σήμερα και τι πρέπει να προσέξει ένας υποψήφιος όταν ψάχνει εργασία και πώς να προβάλει τις δεξιότητες του.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα που πάντα ψάχνετε σε έναν υποψήφιο;

Αυτό που διαφοροποιεί ένα υποψήφιο σε σχέση με άλλους είναι η δυνατότητα του να συνδυάζει διάφορες δεξιότητες. Η επικέντρωση σε μια δεξιότητα  θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μονομέρεια αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού και θα αφαιρούσε τη δυνατότητα μας να αξιοποιήσουμε πληθώρα άλλων δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της επιχείρησης.  Η δημιουργικότητα, η ικανότητα επικοινωνίας, ο προσανατολισμός στα αποτελέσματα, η επιμονή στην επίτευξη στόχων, η διαπροσωπική αντίληψη, η αναλυτική σκέψη, η ικανότητα σύνθεσης είναι μόνο μερικές από τις δεξιότητες που μας ενδιαφέρουν σε έναν υποψήφιο.

Εκτός όμως από τις δεξιότητες υπάρχει και κάτι ακόμα στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα. Αυτό είναι η επιθυμία κάποιου να θέλει να εργαστεί στην Mondelez. Θέλουμε να είμαστε επιλογή των ανθρώπων που έρχονται κοντά μας και όχι απλά μια διέξοδος απασχόλησης. Θέλουμε ανθρώπους που έχουν πάθος για τη Mondelez, τα προϊόντα της και όσα εμείς πρεσβεύουμε.

Ποιες είναι οι  3 πιο σημαντικές δεξιότητες που θα έπρεπε να έχει ένας εργαζόμενος στην εταιρεία σας;

Η προσέγγιση μας αναφορικά με τις δεξιότητες των εργαζομένων της εταιρείας δε θα μπορούσε να διαφοροποιείται σημαντικά από αυτή που αφορά στους υποψηφίους. Οι άνθρωποί μας διακρίνονται για το learning agility, την ικανότητά τους να μαθαίνουν μέσα από νέες εμπειρίες και να εφαρμόζουν τη γνώση αυτή σε νέες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η δεξιότητα αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούν και δίνουν ειλικρινές και ουσιαστικό feedback, είναι περισσότερο ευέλικτοι, επιδιώκουν την επόμενη πρόκληση και συμμετέχουν σε projects που  συμβάλλουν στην προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη. Και αυτό είναι σε ευθυγράμμιση με το στόχο μας – οι εργαζόμενοί μας να βρίσκουν στη Mondelez το εύφορο έδαφος που τους επιτρέπει να αναπτύσσονται συνεχώς και να εξελίσσουν τις δεξιότητες τους. 

«Το μεγαλύτερο κίνητρο για τον εργαζόμενο είναι να του αρέσει η δουλειά που κάνει, να βρίσκει ικανοποίηση στις κορυφές που κατακτά και να νιώθει ότι εξελίσσεται μέσα στο περιβάλλον εργασίας του.»

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι  υποψήφιοι;

Θα ήθελα να αναφέρω δύο λάθη που συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Το πρώτο είναι η προετοιμασία του υποψήφιου και το δεύτερο η υπερπροσπάθεια να προβάλλουν μια διαφορετική εικόνα του εαυτού τους. Αρκετές φορές, οι υποψήφιοι δεν προετοιμάζονται επαρκώς πριν έρθουν σε επαφή με την εταιρεία. Όταν ένας υποψήφιος συμμετέχει σε μια συνέντευξη για θέση εργασίας είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποια βασικά στοιχεία για την εταιρεία, τη δραστηριότητά της, τα προϊόντα της κλπ. Η γνώση γύρω από βασικά στοιχεία που αφορούν στη δραστηριότητα της εταιρείας δείχνει κατά πόσο η αποστολή βιογραφικού στη συγκεκριμένη θέση και εταιρεία είναι μια συνειδητή επιλογή για εκείνον.

Από την άλλη, η υπερπροσπάθεια, η προβολή των δεξιοτήτων και στοιχείων του βιογραφικού με υπερβολικό τρόπο, μπορούν να έχουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Τι ψάχνετε σε ένα βιογραφικό; Και πως το αξιολογείτε;

Ένα βιογραφικό σημείωμα που ξεχωρίζει περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που αναδεικνύουν έναν δραστήριο και μοναδικό υποψήφιο. Οι σπουδές, η πρακτική άσκηση, τα ενδιαφέροντά του στον ελεύθερό του χρόνο και τα ξεχωριστά επιτεύγματά του, συνθέτουν την εικόνα του υποψήφιου. Αρκετά συχνά, νέοι σε ηλικία υποψήφιοι, αποφεύγουν να αναφέρουν  δουλειές που έχουν κάνει στο παρελθόν, κρίνοντάς τες ως άσχετες με την καριέρα που θέλουν να ακολουθήσουν. Αυτή η πληροφορία, ωστόσο, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εικόνα του υποψηφίου καθώς αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται να δοκιμαστεί και να αποκτήσει νέες εμπειρίες.

Nadia_Kiamou_mesa.jpg?mtime=20170818143944#asset:59640

Ποιες είναι οι τάσεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες στο περιβάλλον εργασίας;

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία έχει επιφέρει αλλαγές στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ότι κοινωνικά δίκτυα επαγγελματικού χαρακτήρα  όπως το  LinkedIn , αποτελούν πηγή εξεύρεσης νέων στελεχών. Επίσης, το flexible/smart working, ενισχύεται σημαντικά από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και παράλληλα, η αξιολόγηση της απόδοσης καθώς και ανάπτυξη και διαχείριση της μάθησης ενισχύονται μέσα από Learning Management Systems.

Συγκεκριμένα, το Mondelēz International University, το εικονικό μας πανεπιστήμιο, μετρά ένα χρόνο πλέον και μέσω αυτού, συνάδελφοι από όπου και αν βρίσκονται, έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 1000 εκπαιδευτικά προγράμματα, 24/7, σε οποιοδήποτε στάδιο της καριέρας τους και αν βρίσκονται. Έτσι, μπορούν να παρακολουθήσουν από μαθήματα Excel, Product Management, Lean Six Sigma, μέχρι mentoring από virtual mentor. Ακόμη, μέσω του Employee Center, μπορούν να βρουν όλες τα πληροφορίες αναφορικά με τα μισθό, τις παροχές, τη διαχείριση της καριέρας και της ομάδας τους.

Έχετε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους παρακινείτε την ομάδα σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Η ανάπτυξη των ανθρώπων μας αποτελεί στρατηγικό στόχο για εμάς στην Mondelez. Προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε τα κατάλληλα εφόδια από πλευράς γνώσεων, ικανοτήτων και συμπεριφορών, που θα ενισχύσουν την προσωπική ανάπτυξη των συναδέλφων μας και θα οδηγήσουν την εταιρία σε επιτυχίες. Δίνουμε ώθηση στο δυναμικό των ανθρώπων μας, ακολουθώντας την προσέγγιση 70% (learning from career experiences), 20% (learning from others), 10% (learning events & courses) και χτίζουμε μια κουλτούρα όπου οι leaders αναπτύσσουν άλλους.

Χαράσσουμε εξατομικευμένα Personal Development Plans, υποστηρίζουμε τις cross functional μετακινήσεις, τη συμμετοχή σε projects και τα developmental assignments, καθοδηγούμε και ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους μας μέσω coaching και mentoring και διοργανώνουμε Εβδομάδες Εκπαίδευσης με περιεχόμενο για όλα τα επίπεδα ιεραρχίας. Πιστεύουμε και επενδύουμε στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας και είμαστε περήφανοι που έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε η προαγωγή εκ των έσω να είναι ο κανόνας για την εταιρεία μας, με ποσοστό 97%.  Το μεγαλύτερο κίνητρο για τον εργαζόμενο είναι να του αρέσει η δουλειά που κάνει, να βρίσκει ικανοποίηση στις κορυφές που κατακτά και να νιώθει ότι εξελίσσεται μέσα στο περιβάλλον εργασίας του.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του HR σε 5-10 χρόνια από τώρα; Πρόκειται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό;

Η μεγάλη πρόκληση του HR τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον είναι η ανταπόκριση στις προκλήσεις που θέτει το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Το HR οφείλει να είναι ο κινητήριος μοχλός στη διαχείριση αλλαγών και στην ανάδειξη των δεξιοτήτων των εργαζόμενων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Αξιοποιώντας την τεχνολογία αλλά και τις σύγχρονες τάσεις του management, το HR τοποθετείται στρατηγικά στη μετάβαση στο μέλλον.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε στους υποψήφιους; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα του τι πρέπει να κάνει κανείς για να πάρει την δουλειά που θέλει;

H εύρεση εργασίας απαιτεί συνέπεια και επιμονή. Μερικές φορές λέμε ότι η εύρεση εργασίας είναι από μόνη της ένα full time job. Απαιτεί σύστημα, ενημέρωση, έρευνα,  ατομική προσπάθεια.

Είναι σαφές ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι πολύ έντονος, ωστόσο ο κάθε υποψήφιος πρέπει να κάνει το καλύτερο που μπορεί προκείμενου να βελτιώσει τις πιθανότητές του. Αυτό είναι εφικτό μέσω του personal branding. Ο υποψήφιος μπορεί να κτίσει την εικόνα του με τον τρόπο που επιθυμεί, όντας συνεπής ως προς το περιεχόμενο του βιογραφικού του και του profile του στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το LinkedIn.

Τέλος, το σημαντικότερο όλων είναι να μην αφήνουμε μια αποτυχημένη προσπάθεια να σταθεί εμπόδιο.  Άλλωστε, “the best view, comes after the hardest climb”.

 

πηγή: epixeiro.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ