27 Αυγ
Ασφάλεια
Υγειονομική κάλυψη κατά το ταξίδι σας ή τις σπουδές σας σε χώρα της Ε.Ε

Υγειονομική κάλυψη κατά το ταξίδι σας ή τις σπουδές σας σε χώρα της Ε.Ε

Εάν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ και αρρωστήσετε ξαφνικά κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σας – για διακοπές, επιχειρηματικό ταξίδι ή σπουδές – σε άλλη χώρα της ΕΕ, δικαιούστε κάθε είδος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που πρέπει να σας παρασχεθεί αμέσως μέχρι να επιστρέψετε στη χώρα σας. Έχετε τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα όπου βρίσκεστε.

Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ). Η κάρτα αυτή αποδεικνύει ότι έχετε ασφαλιστεί σε χώρα της ΕΕ.

Εάν δεν διαθέτετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (π.χ. σε περίπτωση ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης), δεν μπορούν να σας αρνηθούν την παροχή περίθαλψης, ενδέχεται όμως να σας ζητηθεί να πληρώσετε για αυτήν και να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων σας μόλις επιστρέψετε στη χώρα σας.

Αίτηση έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ)

Σε ορισμένες χώρες, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) εκδίδεται μαζί με το εθνικό βιβλιάριο ασθενείας. Σε άλλες πρέπει να τη ζητήσετε ξεχωριστά.

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα για την ΕΚΑΑ. Δικαιούστε να τη λάβετε δωρεάν από τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας προτού αναχωρήσετε από τη χώρα σας.

Περιορισμοί στη χρήση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας

-Οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την ΕΚΑΑ για ιατρική περίθαλψη στη Δανία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, εκτός αν είναι πρόσφυγες που διαμένουν σε χώρα της ΕΕ ή αν καλύπτονται ως μέλη οικογένειας πολίτη της ΕΕ.

-Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία θεωρούνται χώρες της ΕΕ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης.

-Η ΕΚΑΑ δεν μπορεί να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις διάσωσης και επαναπατρισμού. Για να επιστρέψετε δωρεάν στη χώρα σας λόγω σοβαρής ασθένειας ή ατυχήματος κατά την επίσκεψή σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα χρειαστείτε ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη

-Η ΕΚΑΑ δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ούτε τα έξοδα προγραμματισμένης περίθαλψης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

 

Ασφαλιστικά πακέτα

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις ασφαλιστικές υπηρεσίες που μπορούμε να σας παρέχουμε.

 

πηγή: epixeiro.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ