10 Σεπ
Επιδόματα
Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 67 έτη

Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 67 έτη

Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 67 έτη

ς το τέλος του χρόνου έχουν δυνατότητα συνταξιοδότησης περισσότεροι από 100.000 πριν τα 67 έτη. Βασική προϋπόθεση είναι να ήταν ασφαλισμένοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 

Οι τελευταίοι τυχεροί είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1993 και μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων που προβλέπουν είτε τα χαμηλότερα ηλικιακά όρια για τη λήψη πλήρους σύνταξης είτε άλλων διατάξεων για να λάβουν μειωμένη ή πρόωρη σύνταξη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, RealNews της Κυριακής, πέντε κατηγορίες εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους χωρίς απώλειες αλλά και τρεις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένες αποδοχές. Πρόκειται κυρίως για γονείς με ανήλικο τέκνο, άνδρες και γυναίκες που συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης, γυναίκες με 10.000 ένσημα στο ΙΚΑ, αλλά και ομάδα ασφαλισμένων στο Δημόσιο με 25 έτη ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κερδίσουν ακόμη και μία 10ετία.  Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη σε ηλικίες 58 από 61 ετών με 35, 36 ή 37 έτη ασφάλισης.

Αφορά σε «παλαιούς ασφαλισμένους» που προωτοασφαλίστηκαν πριν το1993 και κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό μέχρι το 2012. Για όλους του υπόλοιπους η πόρτα της πρόωρης εξόδου έχει κλείσει οριστικά. Απαιτείται πλέον η συμπλήρωση των 67 ετών ή έστω των 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Το ποσοστό μείωσης υπολογίζεται μόνο στο ποσό της εθνικής σύνταξης, ενώ η ανταποδοτική σύνταξη χορηγείται πλήρης. Έτσι, το ποσοστό που μειώνεται ποσοστιαία είναι μόνο το ποσό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Αντίθετα, το υπόλοιπο ποσό που αναλογεί στις εισφορές του ασφαλισμένου και σχηματίζει την ανταποδοτική σύνταξη καταβάλλεται πλήρες, χωρίς καμία ποινή. Συνεπώς, το ανώτατο όριο μείωσης σύνταξης σε περίπτωση εξόδου με μειωμένη είναι 115,2 ευρώ, δηλαδή 30%.

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ