10 Ιούλ
Μη κατηγοριοποιημένο
Μέχρι τις 30/9/2018 η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις 30/9/2018 η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις 30/9/2018 η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Κατατέθηκε η τροπολογία στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022», με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων στο Υπουργείο Οικονομικών».

Με την υπόψη τροπολογία:

1. Ρυθμίζονται θέματα για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ως ακολούθως:

  • Ορίζεται ότι, ειδικά για το έτος 2018, λαμβάνονται υπόψη οι Τιμές Ζώνης της νέας απόφασης αντικειμενικών αξιών του Υπουργού Οικονομικών (αντί αυτής που ίσχυε την 1/1/2018).
  • Τροποποιούνται οι πίνακες:

i) για τον βασικό φόρο ανά Τιμή Ζώνης για τον υπολογισμό του κύριου φόρου στα κτίσματα (διευρύνονται οι Τιμές Ζώνης των χαμηλότερων Φορολογικών Ζωνών) και

ii) για τον συμπληρωματικό φόρο στην συνολική αξία των δικαιωμάτων (αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό από τις 200.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ).

  • Προβλέπεται ότι η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου του επόμενου έτους (αντί του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους).
  • Ειδικά για το έτος 2018, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2018, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30/9/2018.

2. Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και παράλληλα καταργείται το Τμήμα Δ’ Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του ίδιου Υπουργείου.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν αναμένεται μεταβολή στο συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ (διεύρυνση των Τιμών Ζώνης των χαμηλότερων Φορολογικών Ζωνών και αύξηση του αφορολόγητου ποσού του συμπληρωματικού φόρου) γίνονται για να εξισορροπηθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Δείτε την Αιτιολογική Έκθεση, καθώς και τις τροποποιούμενες και προτεινόμενες διατάξεις εδώ.

 

 

πηγή: e-forologia.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ