22 Νοέ
Επιχειρήσεις
«Συνεταιριστική φέτα» φτιάχνουν οι Μεσοτοπίτες απαντώντας στις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα

«Συνεταιριστική φέτα» φτιάχνουν οι Μεσοτοπίτες απαντώντας στις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα

Δρόμο στο υγιή συνεταιρισμό ανοίγουν και πάλι οι Μεσοτοπίτες και θέλοντας να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους μέλη τους αποφάσισαν φέτος να μη δώσουν το γάλα τους στους εμπόρους αλλά να το τυροκομήσουν οι ίδιοι και να το διαθέσουν στην αγορά.

Οι τιμές που αγοράζουν το αιγοπρόβειο γάλα οι έμποροι στη Λέσβο έχει κατρακυλήσει σε επίπεδα εξοντωτικά για τον παραγωγό. Εκτιμώμενες τιμές αγοράς πρόβειου γάλακτος φέτος είναι από 70 λεπτά το λίτρο και κάτω,  ενώ για το κατσικίσιο γάλα πέφτει στα 24λεπτα από 47 πέρυσι! . Το πρόβειο γάλα πέρυσι δόθηκε πάνω –κάτω 80 λεπτά , ενώ πριν από τρία χρόνια περίπου ένα ευρώ.

 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου συνεκτιμώντας ότι με αυτές τις τιμές οι 100 παραγωγοί τους, που προέρχονται από τα χωριά της δυτικής Λέσβου, δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν , σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προχθές , αποφάσισαν το δικό τους γάλα να το επεξεργαστούν οι ίδιοι  και έτσι από τις 20 Δεκεμβρίου θα βγει στην αγορά συνεταιριστική και βιολογική φέτα Μεσοτόπου.

Ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Μανόλης Κωνσταντιδέλλης μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου τόνισε ότι «το όπλο σε ένα συνεταιρισμό είναι τα μέλη του. Όσο τα μέλη αποφασίζουν για το καλό όλων , η ομάδα είναι δυνατή και αυτό το έχουμε αποδείξει εδώ και χρόνια . Αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, ενώσαμε δυνάμεις έχουμε  μηδενικό δανεισμό,  κάναμε καινούριες εγκαταστάσεις, κάνουμε παραγωγή και εμπόριο ζωοτροφών, έχουμε δικό μας κτηνίατρο και γεωπόνο για τα μέλη μας , ανοίξαμε παντοπωλείο και πρατήριο υγρών καυσίμων στο χωριό μας. Φέτος που η τιμή στο γάλα κατρακύλησε τόσο πολύ, έπρεπε να προστατεύσουμε την ομάδα των παραγωγών μας.»

Η αλήθεια είναι ότι πολλές συνεταιριστικές προσπάθειες που ξεκίνησαν στο νησί της Λέσβου  όχι μόνο ναυάγησαν,  αλλά αποτέλεσαν αποθαρρυντικό παράδειγμα στο συνεταιρίζεσθαι.

Ο κύριος Κωνσταντιδέλης απευθυνόμενος στους αγρότες της Λέσβου τόνισε ότι «την τύχη μας την καθορίζουμε εμείς, αν δεν δουλέψουν οι ίδιοι και δεν τρέξουν για να αλλάξουν τα πράγματα , κανείς δεν θα ενδιαφερθεί. Μαζί σαν ομάδα, καιροσκοπικά δεν πρέπει να λειτουργεί κανένας».

Κάλεσε και  τους καταναλωτές να στηρίξουν το συνεταιριστικό αυτό προϊόν , και να ψάξουν από τις 20 Δεκέμβρη τη φέτα Μεσοτόπου.

 

αναδημοσίευση από: era-aegean.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ