10 Αυγ
Ανάπτυξη
Το ΕΣΠΑ ως ευκαιρία και ο ρόλος του συμβούλου για την επιτυχία

Το ΕΣΠΑ ως ευκαιρία και ο ρόλος του συμβούλου για την επιτυχία

Το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα από τα λίγα αναπτυξιακά εργαλεία για χιλιάδες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλαδα. Μέσα στην κρίση δίνει πολύτιμη βοήθεια χρηματοδότησης μέσω της επάρκειας κεφαλαίων και των καλά οργανωμένων διαδικασιών που διαθέτει. Όλο αυτό το διάστημα, κατάφερε να στηρίξει με αποτελεσματικότητα τον εκσυγχρονισμό πολλών επιχειρήσεων που εγκρίθηκαν, παρά τα όποια προβλήματα και το δυσμενές περιβάλλον της αγοράς.

Το 2018 ανοίγει ένας νέος πολύ δυναμικός κύκλος προγραμμάτων ΕΣΠΑ που θα καλύψουν σχεδόν όλο το φάσμα των κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας, ακόμα και αυτών  που εξαιρούνταν για πολλά χρόνια όπως το λιανικό εμπόριο και η εστίαση.

Τι να προσέξω πριν την υποβολή της αίτησης 

Η διαδικασία υποβολής μιας αίτησης ΕΣΠΑ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος. Επίσης, σημαντική είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και αναπτυξιακού επιχειρηματικού σχεδίου. Η εταιρεία καλείται να συνθέσει μια άρτια πρόταση τόσο με τους όρους του ΕΣΠΑ όσο με τους όρους των πραγματικών της αναγκών, για να ωφεληθεί πραγματικά στο μέλλον.

Η καθοδήγηση από έναν έμπειρο σύμβουλο είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Ο σύμβουλος δεν θα πρέπει απλά να υπόσχεται την επιτυχία αλλά να την μεθοδεύει με τον κατάλληλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει «μαγική συνταγή» που μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση της αίτησης, καθώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο λόγω του αδιάβλητου των σχετικών διαδικασιών αξιολόγησης του ΕΣΠΑ. Άρα προσοχή, μείνετε μακριά από συμβούλους που λένε ότι έχουν την επιτυχία στο τσεπάκι τους!

Αξίζει να επενδύσετε ένα εύλογο κόστος συμβούλου που να ανταποκρίνεται σε μια αξιοπρεπή και προσεγμένη αίτηση. Όσο αρεστό και αν ακούγεται μην ρισκάρετε την ποιότητα της αίτησής σας πληρώνοντας ένα πολύ χαμηλό (ή μηδενικό) κόστος συμβούλου, καθώς έτσι είναι σαν να υποτιμάτε το ίδιο σας το όραμα και την ευκαιρία που σας δίνεται να το κάνετε πράξη.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ;

Η κρισιμότητα του ρόλου του συμβούλου 

Σε όλη τη διαδρομή από την συγγραφή της αίτησης μέχρι και την επιδότηση του τελευταίου ευρώ της επένδυσης από το ΕΣΠΑ, πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του συμβούλου. Γι’ αυτό η επιχείρηση θα πρέπει να αναζητήσει τον κατάλληλο συνεργάτη σύμβουλο, που με την εμπειρία του και την τεχνογνωσία του θα την οδηγήσει κατ’ αρχάς στην έγκριση και εν συνεχεία στην επιτυχημένη υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου. Κρίσιμα σημεία της συνδρομής του συμβούλου είναι:

  • Η αναλυτική προσέγγιση των προϋποθέσεων και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης κατά τον σχεδιασμό της αίτησης
  • Η προ-αξιολόγηση της αίτησης και η κατά το δυνατό ανάπτυξή της ώστε να αποκτήσει ποιοτικό πλεονέκτημα και δυνατότητες υψηλής βαθμολογίας
  • Η καλή οργάνωση του φακέλου αίτησης που να εξασφαλίζει την ορθότητα και πληρότητά της
  • Η συστηματική παρακολούθηση της διαδικασίας συμπλήρωσης ελλείψεων και δικαιολογητικων μέχρι την υπογραφή της έγκρισης ένταξης για χρηματοδότηση
  • Η συστηματική παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του έργου  για τήρηση των απαιτούμενων βημάτων και ημερομηνιών.

Ο ρεαλισμός προϋπόθεση για την επιτυχία 

Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό για μια επιτυχημένη πρόταση ΕΣΠΑ είναι ο ρεαλισμός της. Να εναρμονίζεται δηλαδή με τις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης και να μην είναι απλά μια ευκαιριακή μορφή χρηματοδότησης για δαπάνες που πιθανά να μην τις χρειάζεται. Με άλλα λόγια δεν πρέπει να κάνουμε ΕΣΠΑ… για το ΕΣΠΑ, αλλά γιατί πραγματικά το έχουμε ανάγκη και θα μας ωφελήσει στο μέλλον. Ούτε θα πρέπει να εξαρτάται η ανάπτυξη της επιχείρησης μας μόνο από το ΕΣΠΑ. Αντιθέτως το ΕΣΠΑ θα πρέπει να έχει έναν ενισχυτικό ρόλο ως μέρος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού πλάνου, που να λαμβάνει υπόψη και τον κίνδυνο της απόρριψης της αίτησης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προβλέπονται και εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης.

 

πηγή: epixeiro.gr

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ