Το ποσό μπορεί να φαντάζει -και είναι- μικρό. Φτάνει μόλις τα 6,76 εκατ. ευρώ. Το σημαντικό όμως είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με βεβαιωμένες οφειλές εκτός ρύθμισης, γλιτώνοντας τους φορολογούμενους από την ταλαιπωρία υποβολής σχετικής αίτησης στη Δ.Ο.Υ στην καλύτερη περίπτωση, ή στην υποχρέωση πληρωμής των τρεχουσών οφειλών την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να τους χρωστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ολοκλήρωσε τις διαδικασίες συμψηφισμού επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για φορολογούμενους οι οποίοι είχαν μία μόνο βεβαιωμένη, εκτός ρύθμισης, οφειλή.

Στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας έγιναν 92.958 συμψηφισμοί για φορολογούμενους με ανοιχτούς λογαριασμούς (επιστροφές φόρου και μία εκτός ρύθμισης οφειλής, της περιόδου 2014-16).

Το επόμενο βήμα είναι η επανάληψη της διαδικασίας αυτόματων συμψηφισμών για φορολογούμενους με έως δύο οφειλές εκτός ρύθμισης, οι οποίοι επίσης δικαιούνται επιστροφή φόρου. Πριν από περίπου ένα μήνα, η ΔΗΛΕΔ είχε ξεκινήσει με αυτόματους συμψηφισμούς υπερεισπράξεων.

Στους φορολογούμενους στους οποίους έγιναν τώρα συμψηφισμοί θα αποσταλεί από τη ΓΓΔΕ ηλεκτρονική επιστολή με την οποία θα ενημερώνονται σχετικά ενώ οι συμψηφισμοί θα είναι εμφανείς και στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στον λογαριασμό τους στο taxis.

Στόχος της ΓΓΔΕ, όπως τον είχε περιγράψει σε πρόσφατες δηλώσεις της η επικεφαλής της ΔΗΛΕΔ Σοφία Σεχπερίδου, είναι η δημιουργία ειδικής εφαρμογής στην οποία οι φορολογούμενοι μόνοι τους θα μπορούν να προχωρούν σε συμψηφισμούς οφειλών τους με επιστροφές φόρου.


Πηγή: www.forologikanea.gr